Hlavní obsah

Ostrov na Sibiři vydal desítky tisíc let starou mumii medvěda. Je neuvěřitelně zachovalá

Novinky, ČTK, Filip Šára
Moskva

Pastevcům sobů se podařilo objevit na Sibiři nezvykle dobře zachovalou mumii medvěda jeskynního, který naši planetu obýval v době ledové. Napsala to agentura AP s odvoláním na vědce z ruské univerzity v Jakutsku. V minulosti se vědcům povedlo objevit pouze kosti tohoto živočicha. Předběžná analýza naznačuje, že tento konkrétní dospělý medvěd žil před 22 000 až 39 500 roky.

Foto: Profimedia.cz

Nezvykle zachovalá hlava pravěkého medvěda - i se zuby a nosem

Článek

„Je zcela zachovalý, má všechny vnitřní orgány, dokonce i nos,“ přiblížila výzkumnice Lena Grigorjevová ze Severovýchodní federální univerzity v Jakutsku s tím, že jde o zcela ojedinělý nález dospělého jedince, u něhož se zachovaly i měkké tkáně.

Podle ní jde o nesmírně důležitý objev pro celý svět.

Foto: Profimedia.cz

Unikátně zachovalá mumie prehistorického medvěda jeskynního

„Nyní je ještě nezbytné provést radiokarbonovou analýzu, abychom určili jeho přesné stáří,“ dodal vědec Maxim Čeprasov ze stejné univerzity.

Foto: Profimedia.cz

Vedoucí výzkumu Lena Grigorjevová na loňském snímku po nálezu 42 tisíc let starého těla hříběte

Tento nalezený medvědí jedinec žil v tamní době tzv. karginského interglaciálu, což je speciální perioda trvající právě mezi obdobím cca před 22 tisíci a 39 500 roky, napsal server Siberian Times.

Samotné členění glaciálů a interglaciálů (dob meziledových) je poněkud komplikované. Toto - karginský interglaciál - je termín ze sibiřského dělení.

Druh vyhynul před 15 tisíci lety

Pastevci danou mumii medvěda jeskynního, jehož druh vyhynul před 15 tisíci lety, objevili na Velkém Ljachovském ostrově, jenž je součástí Novosibiřských ostrovů nacházejících se v Severním ledovém oceánu.

Foto: Profimedia.cz

Pastevci mumii medvěda jeskynního objevili na Velkém Ljachovském ostrově.

Zhruba ve stejné době se podle univerzity našla na jiném místě, na pevnině v Jakutsku, rovněž dobře zachovalá mumie medvíděte.

Ruský Dálný východ v posledních letech vydal mnohé mumie prehistorických zvířat. Nálezům napomáhá i tání věčné zmrzlé půdy, tzv. permafrostu, vlivem klimatických změn.

Vlk, či pes? Vědci objevili přes 18 tisíc let staré štěně

Koktejl

Na Sibiři našli 40 tisíc let starou vlčí hlavu. S vyceněnými tesáky a nepoškozeným mozkem

Věda a školy

Vědci tam v uplynulých letech objevili mamuty, nosorožce srstnaté, několik prehistorických štěňat nebo mláďata lva jeskynního. Loni dokonce i téměř nepoškozenou 40 tisíc let starou vlčí hlavu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám