Hlavní obsah

Okřídlený plaz. Ve Skotsku objevili pozůstatky zřejmě největšího ptakoještěra z období jury

Skotští paleontologové oznámili, že objevili na tamním ostrově Skye kosterní pozůstatky zřejmě největšího ptakoještěra z období jury. Nález ukazuje, že pterosauři s rozpětím křídel 2,5 metru existovali asi o 25 milionů let dříve, než odborníci dosud předpokládali – tedy již před 170 miliony let.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve Skotsku objevili fosilii největšího pterosaura jurské éryVideo: Reuters

 
Článek

Létající predátor lovící např. ryby dostal jméno Dearc sgiathanach, což ve skotské gaelštině znamená „okřídlený plaz“, ale zároveň i „plaz ze Skye“.

„Když tento tvor žil před zhruba 170 miliony let, byl to největší živočich, který kdy létal. Alespoň tak soudíme z toho, co o něm nyní víme,“ prohlásil podle deníku The Guardian Steve Brusatte z Edinburské univerzity, který se podílel na studii popisující objev.

„Vývoj velkých pterosaurů jsme tímto objevem skutečně posunuli v čase,“ poznamenal.

Badatelé objevili v maďarském jantaru unikátního brouka z doby dinosaurů

Věda a školy

Dřívější nálezy přitom podle vědců naznačovaly, že pterosauři v jurském období nedosahovali větších rozměrů než asi 1,6 až 1,8 metru v rozpětí křídel a že výrazně větší velikosti dosáhli až v období křídy.

Dospělý mohl být ještě větší

„Na konci křídy, když dopadl asteroid, žili pterosauři, kteří byli velcí jako stíhačky,“ připomněl Brusatte s odkazem na masové vymírání před 66 miliony let, které vyhubilo většinu dinosaurů a nespočet dalších tvorů.

Doplnil, že nový objev je pozoruhodný svou velikostí. Fosilie ptakoještěra je kompletní asi ze 70 procent. To je u těchto tvorů výjimečné, protože stěny některých jejich kostí nejsou o mnoho silnější než list papíru.

Britští vědci šli na výlet. Našli největší zkamenělinu prehistorické mnohonožky

Věda a školy

„Živočich vážil velmi málo, pravděpodobně méně než 10 kilogramů, a to kvůli svým dutým lehkým kostem a štíhlé struktuře,“ řekla agentuře Reuters hlavní autorka studie Natalia Jagielská, doktorandka oboru paleontologie na Edinburské univerzitě.

Vědci navíc z analýzy kosterních pozůstatků zjistili, že se jednalo o dospívajícího pterosaura. Rozpětí křídel dospělého jedince tedy mohlo být větší než tři metry. Výzkumný tým rovněž určil, že zvíře mělo pravděpodobně velmi dobrý zrak.

V Anglii objevili jednu z největších a nejzachovalejších zkamenělin ichtyosaura

Věda a školy

Zkamenělinu objevila doktorandka Amelia Pennyová, která si lebky tohoto tvora všimla během terénních prací na ostrově Skye v roce 2017. „Nikdy bych si netroufla očekávat, že se mi podaří objevit nového jurského plaza, zvláště pak zkamenělinu takového významu,“ nechala se slyšet.

Expert na pterosaury si není jistý

Odborník na ptakoještěry z Leicesterské univerzity David Unwin, který se na výzkumu nepodílel, uvedl, že je sporné, zda nově objevený tvor Dearc sgiathanach byl největší ve své době. Zmínil, že některé dosud objevené fragmenty kostí naznačovaly, že podobně velcí pterosauři žili v období střední jury.

V Německu vystavují kostru největšího ptakoještěra. Jmenuje se Drákula

Věda a školy

Připustil však, že i tak jde o velice významný nález. Zkamenělin z této doby je málo a kompletní pozůstatky jsou ještě vzácnější.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám