Hlavní obsah

Od trilobitů k mamutům: Nová výstava Národního muzea ukazuje, jak na Zemi vznikal život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Národní muzeum otevřelo novou stálou expozici Okna do pravěku. Ve čtyřech výstavních sálech si návštěvníci na zkamenělinách a nových modelech zvířat v životní velikosti mohou prohlédnout, jak se před mnoha miliony let vyvíjel život na našem území. Výstava zahrnuje okolo 2000 exponátů včetně modelu jediného českého dinosaura nebo nejstarší suchozemské rostliny na světě.

Národní muzeum otevřelo novou stálou expozici s názvem Okna do pravěku Video: Novinky

 
Článek

Exponáty jsou seřazeny chronologicky, tedy od nejstarších zkamenělých trilobitů až po realistické modely zvířat, která žila v době ledové. K nejstarším kouskům výstavy patří zkamenělina Cooksonia barrandei – nejstarší suchozemské rostliny na světě.

„Ta zkamenělina pochází z nálezu Joachima Barranda z 19. století. Máme velikou sbírku zkamenělin, které Joachim nalezl. Je to jedna z nejunikátnějších sbírek na světě,“ popisuje generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Foto: Novinky

Zkamenělá rostlina Cooksonia barrandei

Stáří rostliny odborníci určili na 432 milionů let. „Na základě nejnovějších vědeckých poznatků zjistili, že žila na zemi a produkovala kyslík, tedy že planeta v té době už byla zelená, což se předtím nevědělo,“ uvádí Michal Lukeš.

Dalším vystaveným unikátem je model jediného českého objeveného dinosaura. „V druhohorách dinosauři na našem území nežili, bylo tady moře, takže se zde nacházel spíš podmořský život,“ vysvětluje Michal Lukeš výjimečnost nálezu, „ale bylo tu i několik ostrovů. Dinosaurus Burianosaurus augustai se zachoval vlastně náhodou. Žil na jednom z těch ostrovů, pravděpodobně uhynul a spadl do moře. Jedna z jeho kostí se zachytila v nějakých nánosech a zfosilněla.“

Foto: Novinky

Na stehenní kosti Burianosaura augustai zůstaly rýhy po zubech pravěkých žraloků.

Podle nálezu této jediné stehenní kosti odborníci odhalili, jak dinosaurus vypadal a jak byl veliký. Díky rýhám po zubech na povrchu kosti zjistili i to, že jeho tělo sežrali pravěcí žraloci.

„Odborníci určili, jak dinosaurus vypadal. Následně jsme k tomu přizvali paleoartisty, konkrétně pana doktora Sováka, který spolupracoval i na Jurském parku, a ten dinosaura nakreslil a vdechl mu život. Samotný model poté vzniká za pomoci akademických sochařů, kteří ho vytváří uměleckými metodami,“ popisuje Michal Lukeš.

Foto: Novinky

Model šavlozubého tygra

V sálech zaměřených na třetihory a čtvrtohory mohou návštěvníci pozorovat další realistické modely pravěkých zvířat, například medvědopsů, šavlozubého tygra nebo mamuta i s mládětem. K vidění je také originál kostry srstnatého nosorožce.

„Národní muzeum je i vzdělávací instituce a my jsme se rozhodli tu expozici doplnit vzdělávacími linkami a haptickými prvky, to znamená, že tu jsou i originální předměty, na které si návštěvníci mohou sami sáhnout. Mezi dětmi je to velmi populární,“ říká Michal Lukeš. „Výstava je doplněna i multimediální linkou tak, aby byla zábavná a poutavá a propojovala jednotlivé vědecké poznatky do příběhu,“ dodává.

Reklama

Výběr článků

Načítám