Hlavní obsah

Britští vědci šli na výlet. Našli největší zkamenělinu prehistorické mnohonožky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři vědci v Anglii našli během výletu v hrabství Northumberland obří zkamenělinu prehistorické mnohonožky. Objev se jim podařil náhodou ve chvíli, kdy se rozhodli prozkoumat blok horniny, který se odlomil od pobřežního útesu. Fosilie části těla členovce jménem Arthropleura měří 75 centimetrů, podle paleontologů měl však celý živočich před více než 300 miliony let na délku zhruba 1,9 až 2,7 metru.

Foto: Profimedia.cz

Zde je vidět samotná fosilie části těla členovce Arthropleura. Měří 75 cm.

Článek

Ačkoli objev dosud největší fosilie tvora Arthropleura pochází z roku 2018, teprve nyní jej odborníci popsali v článku pro časopis Journal of the Geological Society, informoval deník The Times.

„Ten nález byl opravdu šťastná náhoda. Pobřeží Northumberlandu je známé díky hradům a scenériím, fosilie tam nikdo nehledá. Ten balvan ale spadl tak, že se rozlomil a zkamenělinu nádherně odhalil,“ popsal objev geolog Neil Davies z Cambridgeské univerzity.

„Zkamenělina je se vším všudy tak obrovská, že jsme ji nahoru na útes vynášeli ve čtyřech,“ dodal.

Foto: Profimedia.cz

„Zkamenělina je tak obrovská, že jsme ji nahoru na útes vynášeli ve čtyřech,“ uvedl vědec.

Z nejnovějšího nálezu pozůstatků jedince z rodu Arthropleura vyplývá, že jeho vnější kostra (exoskelet) byla široká asi 55 centimetrů a skládala se ze zhruba 30 segmentů, z nichž každý měl dvě nebo čtyři nohy. Celkem zvíře vážilo asi 50 kilogramů, napsala zpravodajská stanice BBC.

Sto milionů let před dinosaury

Arthropleura byl rod největších členovců, kteří kdy žili na Zemi. Náš svět tito členovci obývali v prvohorách v geologickém období karbon, tedy zhruba před 326 miliony lety. Bylo to více než 100 milionů let předtím, než se na Zemi objevili první dinosauři.

V Chile objevili nový druh dinosaura s unikátní ocasní výzbrojí

Věda a školy

Británie byla v době, kdy tito tvorové žili, ještě součástí prakontinentu Pangea a ležela blízko rovníku. Savci ani plazi tehdy ještě neexistovali, tudíž tito členovci mohli být ve své době největšími tvory na planetě.

Existence rodu Arthropleura je už déle doložena zachovanými fosilními stopami ve skále v dnešním Skotsku. Stále toho ale o nich víme velmi málo - zachované pozůstatky jsou jen jednoduché, takže přesný vzhled živočichů je neznámý.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační obrázek mnohonožky Arthropleura (model živočicha Arthropleura armata)

Podle všeho se živili ořechy, semeny či jinou rostlinnou stravou, nicméně možná lovili i první čtyřnožce, kteří jako potomci ryb před zhruba 390 miliony let obydleli souš.

„Nejnohatější“ zvíře na světě

Aby toho o mnohonožkách jako takových nebylo málo, tak se tento měsíc objevila nová zjištění i o těch současných. Výzkumníci totiž objevili první mnohonožku, která má více než tisíc nohou. Až dosud přitom nebyla známá žádná s více než 750 nohama. Ta nalezená na západě Austrálie, konkrétně jeden její exemplář, má nohou dokonce 1306.

Jak jsme již informovali, jde tak o živočicha s největším počtem končetin, jakého nyní známe. Vědci ho pojmenovali Eumillipes persephone po Persefoně, která byla podle řecké mytologie manželkou vládce podsvětí Háda.

Vědci objevili „nejnohatějšího“ tvora na světě

Věda a školy

Obecně mnohonožky žijí na naší planetě už více než 400 milionů let. Ačkoli je známo asi 12 tisíc druhů, přičemž některé vyhynulé dorůstaly až do délky dvou metrů nebo i více, experti tvrdí, že stále existuje téměř 80 tisíc dalších druhů, které dosud nebyly popsány.

Mnohonožky (Diplopoda), byť jde stejně jako u jejich vzdálených příbuzných stonožek (Chilopoda) také o členovce z podkmene stonožkovci, jsou navzdory možná trochu matoucímu českému pojmenování většinou výrazně „nohatější“ než u nás známější stonožky. Mnohonožky totiž mají na každém článku těla čtyři nohy, stonožky pouze dvě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám