Hlavní obsah

Ohnivý zánik Muskových družic zachytily kamery

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kamera umístěná v Portoriku zachytila, jak nad tímto nezačleněným územím USA shořelo v pondělí 7. února v atmosféře jakési „vesmírné smetí“. Podle tamního vědce a pozorovatele satelitů na orbitě Marka Langbroeka pochází působivý úkaz pravděpodobně z dávky satelitů Starlink od americké firmy SpaceX podnikatele a miliardáře Elona Muska, z nichž většinu odsoudila k záhubě geomagnetická bouře.

BEZ KOMENTÁŘE: Ohnivá záře nad Portorikem. Kamera natočila zánik družic StarlinkVideo: EDDIE IRIZARRY-SOCIEDAD DE ASTRONOMIA DEL CARIBE, AP

 
Článek

„Smrt v plamenech” zřejmě minimálně jednoho ze satelitů zaznamenala kamera provozovaná místní organizací Sociedad de Astronomia del Caribe, která sídlí právě v Portoriku. Karibská astronomická společnost je přesvědčena, že skutečně může jít o část z oněch nových starlinků.

Sám Langbroek si je „čím dál jistější”, že viděl „jeden z těchto satelitů”, oznámil na svém Twitteru.

Video podle agentury AP ukazuje několik jasných (umělých) objektů na obloze. S ohledem na Langbroekovo tvrzení může jít i o úlomky jednoho exempláře. Dramatické záběry každopádně mohou posloužit jako „památka na satelit, který žil krátce a zemřel velmi mladý”, píše se poněkud nadneseně v textu na portálu Space.com, který na to upozornil.

Geomagnetická bouře shodila Muskovi 40 satelitů

Věda a školy

SpaceX vypustila 3. února 49 satelitů na nízkou oběžnou dráhu Země, aby dále posílila svou rostoucí internetovou megakonstelaci Starlink. Celkem 40 z nich ale nikdy žádné signály na Zemi nepřenese, a to kvůli působení sluneční erupce. Nabité částice z tohoto slunečního výbuchu vyvolaly 4. února geomagnetickou bouři, která podstatně zvýšila hustotu zemské atmosféry a tím i odpor na satelitech – a většinu z nich zničila.

„Předběžná analýza ukazuje, že zvýšený odpor v nízkých nadmořských výškách zabránil satelitům opustit bezpečný režim a zahájit manévry na navýšení své oběžné dráhy. A až 40 satelitů se vrátí – nebo již znovu vstoupilo –, do zemské atmosféry,“ sdělila nedávno společnost SpaceX.

Raketa SpaceX je na kolizním kurzu s Měsícem. Ke srážce může dojít během několika týdnů

Věda a školy

„Osmdesát procent aparátů z várky vyslané do kosmu 3. února tedy zřejmě shoří v atmosféře místo toho, aby dosáhly své pozice,” konstatovala. Samozřejmě nemusejí nutně shořet najednou.

Žádné z těchto maximálně 260kilogramových zařízení, které geomagnetická bouře „shodila z orbity”, však pro nás nepředstavuje žádné nebezpečí, uklidňuje AP.

Už 2000 satelitů

Budovaná konstelace Starlink na oběžné dráze má zajistit dostupnější vysokorychlostní přístup k internetu po celém světě. Zatím poslední sadu družic vynesla minulý týden na nízkou oběžnou dráhu nosná raketa Falcon 9.

Magnetická bouře, v případě Země též geomagnetická bouře, je obecně narušení magnetického pole planety (Země) silným proudem nabitých částic unikajících vysokou rychlostí z hvězdy (Slunce). Proud částic se v aktuálním případě uvolňuje při explozích žhavého plazmatu na povrchu Slunce při tzv. slunečních erupcích.

„Geomagnetické bouře mohou vážně ohrozit naše družice, protože jim nabité částice mohou poškodit či zničit elektroniku. Tentokrát ale starlinky selhaly ještě z jiného důvodu,“ poznamenal k tomu český kosmický inženýr, mladý vědec Jan Lukačevič.

Připomněl, že došlo ke zvýšení odporu atmosféry až o 50 procent proti předchozím startům. „Kvůli tomu právě až 40 družic nemohlo zahájit manévry pro nabrání větší výšky a shoří,“ dodal s tím, že za ztrátou tak nestojí jen samotná bouře, ale také umístění na nižší oběžnou dráhu.

Musk odmítá, že jeho satelity zabírají místo na orbitě. Vejdou se tam desítky miliard družic, tvrdí

Věda a školy

Satelitů Starlink okolo naší planety aktuálně krouží ve výšce zhruba 550 km kolem dvou tisíc. Už několikrát se vůči nim vzedmula vlna kritiky: ať už kvůli údajně hrozícím srážkám s jinými zařízeními, nebo z důvodu komplikování astronomických pozorování oblohy. SpaceX už má souhlas pro 12 tisíc kusů na orbitě, a dokonce uvažuje o pozdějším rozšíření sítě využívající až 30 tisíc družic.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám