Hlavní obsah

Obědy pro děti mají na příští školní rok odsouhlasené žádosti již pro více než tisíc školáků

Novinky,

Za minulý školní rok pomohl projekt Obědy pro děti 3286 dětem z 664 základních škol po celé ČR. V průběhu prázdnin zatím organizace obdržela přes 300 registrací od základních škol pro školní rok 2016/2017. Celkový počet dětí ve schválených žádostech překročil již tisícovku. „Čísla nám v projektu rostou každý školní rok a jsme si jisti, že ani ten následující nebude výjimkou,“ sdělila Novinkám manažerka projektu Jana Skopová. Zájem tedy přetrvává.

Foto: WOMEN FOR WOMEN, o.p.s.

Projekt Obědy pro děti pomáhá především ženám s dětmi v tíživé životní situaci.

Článek

„Na začátku školního roku 2015/2016 jsme odhadovali, že se počet potřebných dětí, kterým bude v rámci projektu Obědy pro děti poskytnuta pomoc, zvýší na tři až tři a půl tisíce – a stalo se,“ připomněla Skopová.

„S ohledem na zkušenosti z minulých školních let by šlo pro školní rok 2016/2017 hovořit až o pěti tisících dětech.“

Od 1. června probíhá registrace do projektu pouze prostřednictvím on-line žádosti přes systém aplikace. Smyslem je zjednodušení a zrychlení vyřízení celého procesu žádosti.

Foto: WOMEN FOR WOMEN, o.p.s.

Obědy pro děti jsou jedním z hlavních projektů obecně prospěšné společnosti WOMEN FOR WOMEN, kterou v roce 2012 založili manželé Ivana a Pavel Tykačovi. Ta pomáhá především ženám s dětmi v tíživé životní situaci, kterou nedokážou vlastními silami řešit, ale k řešení problémů přistupují aktivně.

Paní Skopová, kde je vlastně „chyba systému“, že něco takového jako Obědy pro děti vůbec musí fungovat?

Jedná se o obecnou rovinu přístupu ke zdrojům. Jde o zaměstnanost žen samoživitelek nebo žen po mateřské dovolené, flexibilitu, provozní dobu mateřských školek a družin či nevymahatelnost výživného.

Dnes mnozí lidé řeší existenční problémy, ale stále větší skupina lidí nedosáhne na pomoc státu. Pak je to mnohdy otázkou několika měsíců, kdy se dostanou na hranici chudoby a s nimi bohužel i jejich děti.

S tím souvisí i další dnešní fenomén, a to je zadlužování dětí, o kterém se bohužel moc nehovoří. Byli bychom rádi, kdyby se propojilo úsilí ministerstev tyto problematiky řešit společně.

Náš projekt rok od roku potvrzuje, jaké zásadní dopady má na děti absence na první pohled tak „banální“ věci, jako je školní oběd. Vnímáme jej jako součást vzdělávání.

Jak konkrétně financování probíhá?

Projekt pomáhá dětem, jejichž rodiče si kvůli tíživé životní situaci nemohou dovolit zaplatit jim obědy ve školních jídelnách. Jedná se o děti, jejichž situace je dlouhodobá, nemají vidinu zlepšení situace, a pro které mohou být obědy ve školní jídelně dokonce jediným pravidelným teplým jídlem, ač se rodiče tuto situaci snaží řešit.

Pomoc poskytujeme přímo prostřednictvím základních škol nebo školních jídelen na základě darovací smlouvy tak, aby se obědy dostaly opravdu k dětem, nezkomplikovalo to ještě více situaci jejich rodičů a pomoc nemohla být zneužita. Z naší strany je každá koruna, která je zaslána na transparentní účet projektu, využita pouze na obědy pro potřebné děti.

Jak jsou nastaveny podmínky?

Rodiče se o děti starají, komunikují se školou. Jedná se o nejpotřebnější děti, u kterých jsou patrné i jiné problémy. Děti mnohdy do školy nenosí ani svačinu, případně velmi skromnou a jednotvárnou, nemohou se se svými spolužáky účastnit třídních či školních aktivit, jako jsou výlety, výstavy, divadlo, plavání. Ostatní detaily se vždy individuálně řeší při rozhovorech s pedagogy v rámci schvalování žádosti.

Nejste jediní, kdo takto dětem pomáhá. Spolupracujete i s jinými subjekty?

Projekt Obědy pro děti je největší svého druhu a byli jsme první, kdo na tento problém upozornil. Jsme moc rádi, že naše iniciativa inspirovala i další organizace, a především si vážíme toho, že veřejná debata vedla až ke konkrétním krokům, jako bylo vypsání dotačního programu ministerstva školství, rovněž příprava Operačního programu potravinové a materiální pomoci z evropských fondů ministerstva práce.

Finanční podporu od MŠMT pro rok 2016 ve spojení s projektem Obědy pro děti vnímáme jako dobrý příklad spojení státu a privátních zdrojů ve prospěch dobré věci, společenské odpovědnosti a solidarity.

Setkali jste se i s nějakými negativními ohlasy na vaši činnost?

Ze strany základních škol ani dárců jsme se s negativními ohlasy nesetkali. Dostáváme moc milé reakce. My naopak děkujeme pedagogům, protože jen díky jejich solidaritě a zájmu o děti můžeme těmto dětem pomáhat a mít pak společně radost z toho, jaké pozitivní dopady má na děti takto poskytnutá pomoc.

Ovšem občas se stává, že lidé píší na Facebook názor, že dnes přece nemohou být lidé, kteří nemají na školní oběd 25 Kč, že to rodiče určitě prokouří a propijí. Těm pak vysvětlujeme, že realita je mnohem složitější.

Pro rodiče to není pouze 25 korun, ale v průměru 500 měsíčně pro jedno dítě. Částka se navíc hradí jednorázově, a to na konci předchozího měsíce.

Když samoživitelce zbude na celý měsíc po uhrazení základních nákladů za bydlení například maximálně 1500 Kč, je pro ni při dvou dětech náklad ve výši 1000 Kč za obědy ve škole velký luxus. Doslova musí volit. Nejsou to jen obědy ve škole, co musí zaplatit. A jeden konkrétní tatínek se stará o své tři dcery sám, protože jeho manželka je dlouhodobě po autonehodě upoutána na lůžko.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám