Hlavní obsah

NASA vyslala do kosmu raketu s 28 studentskými experimenty

Novinky,

Z amerického ostrova Wallops ve Virginii odstartovala ve čtvrtek 20. června raketa nesoucí studentské experimenty. Vypuštěna byla z malého kosmodromu Wallops Flight Facility u východního pobřeží Spojených států, který slouží americkému Národnímu úřadu pro letectví a vesmír (NASA).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Start rakety s 28 studentskými experimentyVideo: Reuters

 
Článek

Speciální dvoustupňová ozvučená raketa Terrier-Improved Orion s vylepšenými motory odstartovala v 11.30 SELČ.

Tento suborbitální stroj (letí do vesmíru, ale nevstoupí na oběžnou dráhu – pozn. red.) nese na palubě komponenty pro celkem 28 experimentů z dílny studentského workshopu NASA jménem RockOn, které jsou podle agentury Reuters mimo jiné určeny k měření zrychlení, tlaku a teploty.

Propojení studentů a vědců

Cesta do vesmíru byla vyvrcholením „Raketového týdne NASA“, který dal dohromady 200 studentů a instruktorů, aby vytvořili a otestovali různé návrhy.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Start rakety s 28 studentskými experimenty

Aktuální čtvrteční let rovněž zahrnoval devět samostatných testů z programu vesmírné agentury, který nese název RockSat-C, a dalších osm desítek krychlových zařízení s všemožnými experimenty navrženými studenty.

Lze připomenout, že další krok vpřed ve svém vesmírném programu učinila 5. června Čína. Svou nosnou raketu Dlouhý pochod 11 do kosmu poprvé vypustila z moře.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám