Hlavní obsah

Čínská raketa poprvé vzlétla do vesmíru z moře

Peking

Čína ve středu 5. června učinila další krok vpřed ve svém vesmírném programu, když vypustila do vesmíru nosnou raketu Dlouhý pochod 11, která odstartovala z lodi na moři. Jak podotkla agentura Reuters, jde o první takový start v dějinách čínského vesmírného programu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čína poprvé vyslala do kosmu raketu, která odstartovala z mořeVideo: AP

 
Článek

Startovací rampa rakety se nacházela na obrovském poloponorném plavidle ve Žlutém moři. Raketa vynesla sedm komunikačních, meteorologických a dalších družic.

Poměrně malá, sotva 21metrová raketa Dlouhý pochod 11 byla speciálně navržena k rychlým startům z mobilních odpalovacích plošin. Do kosmu vynesla mimo jiné družici, která se bude využívat k předpovídání tajfunů.

Foto: AP

BEZ KOMENTÁŘE: Čína poprvé vyslala do kosmu raketu, která odstartovala z moře

Podle agentury AP šlo už o 306. misi nějakého stroje řady Dlouhý pochod.

Výhodnější způsob

Jak upřesnil deník The South China Morning Post, Čína není první zemí, která vypustila vesmírnou raketu z moře. Už na konci 90. let tak v rámci společného projektu z plošiny Sea Launch v Tichém oceánu učinily Spojené státy, Rusko, Norsko a Ukrajina.

Takovéto starty mají oproti těm běžnějším z pevniny přinášet několik výhod. Kupříkladu čím blíže k rovníku se start bude konat, tím vyšší může raketa nabrat rychlost, píše AP. To také snižuje množství energie potřebné pro vstup do vesmíru, tím pádem je zapotřebí méně paliva. Má to být i levnější a bezpečnější.

Vypuštění rakety z plavidla na moři je dalším krokem ambiciózního čínského vesmírného programu. Po někdejším Sovětském svazu a USA se v roce 2003 stala Čína teprve třetí zemí, která dokázala vlastními silami vynést na oběžnou dráhu Země člověka.

Peking navíc plánuje zahájit na zemské orbitě stavbu vlastní obdoby Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), která by měla být kompletně hotová roku 2022.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Čína vynesla na orbitu dva vědecké satelity

Čína v úterý úspěšně vyslala dvě družice Tchien-chuej II-01 na oběžnou dráhu. Vědecké satelity do vesmíru dopravila raketa Dlouhý pochod 4B z kosmodromu...

Výběr článků

Načítám