Hlavní obsah

NASA ukázala, jak by mohlo vypadat přistání na Plutu

Novinky,

Americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) opět pomyslně zkrátil vzdálenost mezi Zemí a trpasličí planetou Pluto. Ukázal totiž z velké blízkosti jeho povrch. Video dal dohromady ze stovky barevných snímků, které již v létě roku 2015 během šesti týdnů pořídila sonda New Horizons. Ta musela urazit vzdálenost téměř pět miliard kilometrů. K Plutu cestovala devět let.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: NASA ukázala zblízka povrch PlutaVideo: Reuters

 
Článek

„Výzvou pro nás při vytváření videa bylo, aby měli diváci pocit, že se do Pluta pomalu ponořují,“ cituje Reuters Constantina Tsanga z NASA, jednoho z vědců, který se činnostmi sondy zabývá.

Na Plutu ještě nikdo nepřistál

Aby byl obraz plynulý, museli podobu některých snímků upravit na základě údajů, které o trpasličí planetě znají.

„Můžeme si při sledování videa představovat, jak by vypadalo přistání na povrchu Pluta,“ dodal. Nikomu se tam totiž ještě přistát nepodařilo.

NASA tedy ze záběrů své sondy udělala animovanou sekvenci pohledů na postupně se přibližující povrch. V této podobě sice vědci snímky zveřejnili až po více než roce a půl, jsou však vpravdě unikátní.

Tak detailní i z výšky 12 a půl tisíce kilometrů jsou díky zabudovaným teleskopickým fotografickým přístrojům, kterými sonda New Horizons disponovala.

Nedostatečná gravitace

Pluto bylo objeveno jako devátá planeta naší Sluneční soustavy v roce 1930, k překlasifikování na pouhou trpasličí planetu došlo roku 2006. Sice kolem Slunce, byť ze vzdálenosti 5,8 miliard kilometrů, obíhá stejně jako ostatní, na standardní planetu je však příliš malé.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: NASA ukázala zblízka povrch Pluta

Jeho průměr je jen okolo 2300 kilometrů, tudíž zhruba pouze dvoutřetinový v porovnání s naším Měsícem. I proto nevládne dostatečnou gravitací, aby „vyčistilo“ okolí své oběžné dráhy od jiných těles, což je podmínkou při klasifikaci planet.

Reklama

Související témata:

Související články

V srdci Pluta se možná skrývá oceán

Pod povrchem trpasličí planety Pluta se možná skrývá oceán. Nasvědčují tomu údaje, které získala americká planetární sonda New Horizons, napsala ve středu...

Výběr článků

Načítám