Hlavní obsah

NASA otestuje systém ochrany před asteroidy

Novinky, aš, fš

Americký úřad pro vesmír NASA plánuje misi na obranu naší planety před potenciální srážkou s velkým asteroidem. Vědci chtějí pomocí kinetické energie vychýlit nebezpečné vesmírné těleso ze své dráhy v rámci experimentu AIDA (Asteroid Impact and Deflection Assessment), který má vyhodnotit účinek kinetické energie na vychýlení asteroidu z dráhy.

NASA otestuje systém ochrany před asteroidyVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Test přesměrování dvojitého asteroidu DART (Double Asteroid Redirection Test) uskuteční na asteroidovém systému Didymos, který tvoří dvě tělesa. Menší Didymos B o průměru asi 170 metrů obíhá kolem mnohem většího tělesa Didymos A o průměru 780 metrů.

NASA k vychýlení tělesa z oběžné dráhy plánuje použít čistě kinetické energie, udělit mu takový kulečníkový šťouch. Je to stejná technologie, která se používá při likvidaci balistických raket s jadernými hlavicemi, protože jedině takto se dá zajistit, že jaderná hlavice nevybuchne.

Mnohem rychlejší než kulka

NASA plánuje vyslat vesmírné plavidlo DART velikosti ledničky k menšímu asteroidu Didymos B v říjnu 2022, když se přiblíží k Zemi na 11 miliónů kilometrů.

V okamžiku zásahu asteroidu se bude  pohybovat rychlostí téměř 6000 metrů za vteřinu, což je až devětkrát větší rychlost než, než jakou má vystřelená kulka. Umožní mu to nový systém iontového pohonu NEXT-C, který využívá urychlování iontů elektrickým polem. Využívají přitom xenonu.

Úder má za cíl změnit oběžnou dráhu asteroidu tím, že změní jeho rychlost.

Foto: Profimedia.cz

Vizualizace sondy, která by mohla vychálit dráhu asteroidu.

Vědci poté po dopadu podle agentury Reuters prozkoumají účinek testu na Didymos B, aby zjistili, zda je daná strategie reálnou možností, jak srážkám s velkými asteroidy zabránit.

K experimentu si vybrali Didymos B, protože ten svou velikostí odpovídá asteroidům, které by mohly ohrozit Zemi.

Američané na to budou sami, ztratili totiž spojence v Evropské kosmické agentuře (ESA), jejíž členské státy nechtějí doprovodnou misi AIM financovat. Sonda AIM měla vyhodnocovat důsledky nárazu sondy DART. Na programu NASA ale dál spolupracuje s laboratoří aplikované fyziky na Univerzitě Johnse Hopkinse a Observatoří na Azurovém pobřeží.

Na „souboj“ s tímto konkrétním asteroidem se američtí odborníci připravují už dlouho. Loni v lednu například založili Úřad koordinace planetární obrany. [celá zpráva]

Jak připomíná NASA ve své tiskové zprávě, asteroidy dopadají na Zemi pravidelně. Často jsou ale tak malé, že shoří v atmosféře. Ty větší by však mohly napáchat značné škody, pokud by naši planetu zasáhly.

Reklama

Související články

Zemi minul obří asteroid, NASA jej natočila

Americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) pořídil záběry asteroidu 2014 JO25, který ve středu proletěl okolo naší planety. Jak již Novinky...

Výběr článků

Načítám