Hlavní obsah

Zemi minul obří asteroid, NASA jej natočila

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) pořídil záběry asteroidu 2014 JO25, který ve středu proletěl okolo naší planety. Jak již Novinky informovaly, zhruba 650 metrů dlouhé vesmírné těleso se vyskytovalo v bezpečné vzdálenosti. Zemi sice byl daný asteroid nejblíže za posledních 400 let, pořád však vzdálenost čítala 1,8 miliónů kilometrů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zemi minul obří asteroidVideo: Slooh.com/NASA, Reuters/AP

 
Článek

Kromě amerického vesmírného úřadu asteroid zachytila například i observatoř Slooh na Kanárských ostrovech, jak je rovněž patrné na videu. Silně přiblížené snímky ukazující konkrétní podobu asteroidu pořídila NASA. Radarové obrázky asteroidu jsou dílem antény, kterou má úřad ve své kalifornské kontrolní radarové stanici Goldstone.

Radar slouží dle agentury AP k pozorování stovek asteroidů. Když tyto malé přirozené pozůstatky tvorby Sluneční soustavy procházejí poměrně blízko Země, je vesmírný radar užitečnou technikou pro jejich studium

Binární asteroid

Vesmírné těleso 2014 JO25 sice nelze spatřit pouhým okem, mohlo však být pozorovatelné pomocí malých dalekohledů ještě v noci ze středy na čtvrtek. Jeho povrch totiž odráží světlo dvakrát silněji než Měsíc. [celá zpráva]

Agentura Reuters rovněž připomíná, že NASA už dříve možnost dopadu asteroidu 2014 JO25 na naši planetu, což by mělo katastrofální důsledky, vyloučila.

Záběry tohoto objektu potvrzují, že se jedná o takzvaný binární asteroid. Ty vznikají tak, že obě části asteroidu nemohou obíhat kolem sebe, tudíž se spojí dohromady.

Velký asteroid nejblíže od roku 2004

Menší asteroidy kolem naší planety běžně prolétávají, avšak tento, objevený v květnu 2014, je tím největším, který se od roku 2004 přiblížil k Zemi. Tehdy kolem proletěla planetka Toutatis. Její oběžná dráha je známá, následujících 600 let nás neohrozí.

NASA nicméně už od loňského roku připravuje „Misi planetární obrany" neboli plány na boj proti potenciálně smrtícím asteroidům. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Prachovou bouři na Marsu zachytila kamera NASA

Americkému Národnímu úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) se podařilo ve vesmíru pořídit další zajímavé záběry. Tentokrát je má na svědomí jejich sonda...

Výběr článků

Načítám