Hlavní obsah

NASA odložila výstup astronautů kvůli nebezpečí kosmického smetí

Washington

Americká vesmírná agentura NASA odložila na úterý plánovanou pracovní směnu svých astronautů Thomase Marshburna a Kayly Barronové vně Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Důvodem je možné ohrožení vesmírným smetím. NASA o tom informovala na svém webu.

Foto: Twitter Intl. Space Station

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) na ilustračním snímku

Článek

„Kvůli nedostatku možností řádně vyhodnotit riziko, které by to mohlo pro astronauty představovat, se týmy rozhodly odložit výstup do vesmíru, dokud nebudou k dispozici další informace,“ vysvětlili dané rozhodnutí zástupci kosmického úřadu.

Sama NASA uvedla, že na možné nebezpečí byla upozorněna v noci na úterý našeho času. Nezmínila se o povaze tzv. vesmírného odpadu, který by mohl astronauty ohrozit.

EVA: Výstup do vesmíru (angl. Extra-Vehicular Activity, zkratka EVA) označuje souhrnně veškeré činnosti astronautů, které se provádějí mimo vesmírnou loď v otevřeném kosmickém prostoru. Jedná se především o venkovní práce na vesmírných stanicích.

Rusko si sestřelilo vlastní satelit. Střepiny podle NASA ohrožují ISS

Svět

Americké ministerstvo zahraničí přede dvěma týdny oznámilo, že Rusko provedlo test rakety proti jednomu ze svých satelitů, přičemž výbuch vytvořil úlomky, jež mohou ohrozit ISS. Ruské ministerstvo obrany to po dvou dnech přiznalo, odmítlo však, že by test stanici ohrozil.

Chystaná výměna antény

Kdy jindy by se zamýšlená pracovní směna, která měla začít v úterý 30. listopadu ve 13:10 SEČ, mohla uskutečnit, zatím není jasné. Marshburn a Barronová měli vyměnit jednu anténu, která přestala vysílat signály z ISS na Zemi.

Ruský uzlový modul Kotviště se úspěšně spojil s ISS

Věda a školy

Provoz orbitálního komplexu podle NASA tato závada neohrožuje, ale vedení mise se rozhodlo nainstalovat novou anténu, aby byla komunikace dostatečně zajištěna.

Reklama

Související články

Crew Dragon dorazila na ISS, let trval 21 hodin

Loď Crew Dragion společnosti SpaceX se čtyřmi astronauty na palubě se v pátek brzy ráno připojila k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Cesta z Kennedyho...

Výběr článků

Načítám