Hlavní obsah

Na potíže se šikanou ve škole má upozornit soutěž ministerstva

Praha

Na problémy se šikanou ve školách má upozornit soutěž Jak se vypořádat se šikanou a kyberšikanou, kterou připravilo ministerstvo školství. Je určena pro žáky základních a středních škol a zúčastnit se mohou po natočení videa o tom, jak lze postupovat proti agresivnímu chování a ubližování spolužákům. Své spoty mohou posílat na MŠMT do poloviny května, vyhlášení vítězných snímků proběhne na konci školního roku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr školství Robert Plaga

Článek

„Protože stále řešíme na ministerstvu stížnosti na možnou šikanu, rozhodli jsme se, že zkusíme i jiné formy upozorňování na tento problém,“ uvedl ministr školství Robert Plaga (ANO).

„Díky soutěži, která bude probíhat ve spolupráci se školními metodiky prevence, chceme dostat více do povědomí tato témata: co je či není šikana a kyberšikana, jaké jsou formy a stadia tohoto nežádoucího jevu, stejně tak co dělat, když se o šikaně dozvíme a jaké tresty mohou agresoři dostat,“ vysvětlil.

Podezření řešit okamžitě

Soutěže se může zúčastnit jednotlivec i celý tým. Natočená videa by neměla být delší než pět minut – včetně případných titulků, měla by vystihnout hlavní zásady prevence šikany na školách.

Jednou z nich je například to, že se má jakékoli podezření na šikanu řešit ihned a nemá se podceňovat. Děti mohou udělat rozhovor, dokumentární snímek, reportáž, anketu nebo i hranou scénku či animaci.

Porota bude hodnotit kvalitu zpracování i obsah, nápaditost a originalitu. Videa a přihlášky je potřeba odeslat do 15. května.

To, že šikana a špatné mezilidské vztahy zůstávají na školách jedním z největších problémů, potvrdila i výroční zpráva školského ombudsmana Ladislava Hrzala za období mezi zářím 2017 a zářím 2018. Podle ní počet stížností na problémy s šikanou proti předchozímu roku mírně vzrostl. Školy dle Hrzala šikanu často řeší nedostatečně a obvykle prý nepřikládají význam jejím prvním náznakům.

Foto: Jiří Mach, Právo

Školský ombudsman Ladislav Hrzal

Rovněž z loňského průzkumu společnosti Scio mimo jiné vyplynulo, že se s těmito problémy setkala větší část žáků, avšak kantoři šikanu ne vždy vidí.

Reklama

Související články

Na Zlatého Ámose navrhli žáci 68 kantorů

Do 26. ročníku ankety o nejoblíbenějšího učitele Zlatý Ámos 2019 přihlásili žáci a studenti 68 pedagogů. Nejvíc přihlášek, devět, přišlo z Prahy, osm jich je...

Výběr článků

Načítám