Hlavní obsah

Šikana mezi školáky? Prim hrají urážky a ponižování, říká analýza

Praha

Většina případů šikany v českých školách se týká urážení a verbálního ponižování spolužáků, zhruba třetina obětí šikany zažívá fyzická napadání. Vyplývá to z analýzy tří tisíc upozornění na rizikové chování ve školách, která děti nahlásily přes webovou aplikaci Nenech to být (NNTB). Mezi agresory je podle ní dvojnásobný počet hochů proti dívkám.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„V devíti z deseti případů bývá obětí jedinec, terčem útoků se stává nejčastěji kvůli vzhledu,” informoval jeden z autorů projektu NNTB Jan Sláma.

Nenech to být funguje na principu on-line schránky důvěry, pomocí které mohou děti anonymně upozornit na problematické vztahy v kolektivu.

V 58,3 % případů uživatelé sdělili, že byli svědky opakovaného urážení spolužáka. V celkem zhruba 36 procentech případů nahlásili fyzickou šikanu. Kolem pětiny uživatelů uvedlo, že agresoři oběť bijí i urážejí. Přibližně sedm procent obětí zažívá podle uživatelů projektu šikanu prostřednictvím internetu, kterou mnohdy doplňuje slovní a fyzické napadání.

Obětí kvůli vzhledu i školním výsledkům

„Většinou na šikanu upozorňuje žák školy, v pouhé třetině případů to pak bývá oběť,” uvedl Sláma. Na 63,9 procenta případů šikany podle něj upozornila děvčata. Jak již zmínil, oběťmi bývají v 91,1 procenta jednotlivci. Jsou mezi nimi zhruba stejně chlapci i dívky, zatímco mezi agresory je dvojnásobek hochů.

V 43,17 % případů šikanují děti spolužačku či spolužáka kvůli vzhledu, ukázala data. Terčem posměchu jsou často děti se silnější postavou nebo ty, které ostatní považují za ošklivé. Častěji se oběťmi stávají také žáci, kteří ve škole nemají dobré výsledky.

Výjimkou není podle Slámy ani šikana s rasistickým podtextem. V 6,35 % případů je důvodem k šikaně sexuální orientace oběti.

Krádeže, ničení věcí i drogy

Součástí šikany jsou dle analýzy i krádeže či ničení majetku dítěte. Uživatelé NNTB podle Slámy upozorňují i na užívání a prodej drog a cigaret.

„V jednotkách případů jsme také zaznamenali sexuální zneužívání nebo známky domácího násilí,” řekl Sláma. Přišlo rovněž 13 upozornění na sebevražedné sklony.

V 73 případech děti a rodiče uvedli, že učitel o šikaně ví, ale neřeší ji. To částečně odpovídá i loňskému průzkumu společnosti Scio, ze kterého mimo jiné vyplynulo, že se s šikanou setkala větší část žáků, avšak kantoři ji ne vždy vidí. [celá zpráva]

Studenti projekt rozšířili i do světa

Projekt Nenech to být začal fungovat zhruba přede dvěma roky. Vytvořili ho studenti z gymnázia Brno Vídeňská, projekt podpořily ministerstvo školství a Linka bezpečí. [celá zpráva]

Aplikaci dosud použilo 3035 dětí či rodičů. Školy se musí do systému registrovat, zatím to udělalo 1268 z přibližně 5500 základních a středních škol v Česku. Samotní žáci se do systému registrovat nemusí.

Pod značkou FaceUp.com rozšířili autoři projekt do dalších sedmi států světa. Mimo Českou republiku funguje podle Slámy v Indii a Jihoafrické republice, na Slovensku, v Polsku, ve Švýcarsku, Spojených státech a ve Velké Británii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám