Hlavní obsah

Od Antarktidy se odtrhla kra větší než dvě Prahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od antarktického Bruntova šelfového ledovce se tento týden v pátek nedaleko britské polární stanice Halley odlomila kra, jejíž plocha má být kolem 1270 kilometrů čtverečních, tedy výrazně více než dvě Prahy. Uvedla to britská kontinentální operace British Antarctic Survey (BAS), která výzkumnou stanici spravuje. Badatelé ohroženi nejsou, na základně nikdo není, píše server BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nedaleko britské základny na Antarktidě se utvořila obří kraVideo: Reuters

 
Článek

Vznik obří kry odborníci popisují jako další etapu procesu pozorovaného řadu let. Základna Halley se nachází přímo na Bruntově ledovci a britští vědci tak mají o jeho vývoji přehled.

„Platí to i v současnosti, kdy na polární stanici nikdo není, neboť pohyb ledu sleduje automatizovaný systém, který odesílá data do Británie,“ sdělila ředitelka BAS Jane Francisová.

Úbytek ledu na Zemi se od 90. let nečekaně zrychlil. Hladiny moří rostou, varuje studie

Věda a školy

Pracovníci BAS údajně poprvé detekovali vznik masivních prasklin v ledovci, který pluje na Weddellově moři, téměř před deseti lety. Signály, že se blíží významný případ tzv. telení, pak začaly přicházet loni v listopadu, když se relativně nová trhlina na sever od základny začala přibližovat k již existující mezeře v ledu.

Glaciolog Oliver Marsh ukazuje, jak se obří kra oddělila od Bruntova šelfového ledovce.

Během ledna se tato trhlina prodlužovala severovýchodním směrem rychlostí až jeden kilometr denně a razila si cestu 150 metrů tlustým plovoucím ledovým šelfem. Kra se utvořila, když se ráno 26. února trhlina za několik hodin rozšířila o několik stovek metrů.

Zničení polární stanice se neočekává

Dopady takových jevů jsou podle výzkumníků nepředvídatelné, vznik nové kry by ale nemusel ovlivnit chod polární stanice Halley. „V následujících týdnech a měsících se může ledová kra vzdálit, anebo by se mohla dostat na mělčinu a zůstat blízko ledovci Brunt,“ poznamenala Francisová.

Stanice Halley se nachází jen něco málo přes 20 kilometrů od místa odlomení – i proto funguje podle BBC již od roku 2017 v omezeném provozu, když byla takto blízko od výhrůžně vypadající praskliny.

Přesto se tedy neočekává, že by daná výzkumná stanice, nacházející se rovněž na 150 metrů tlustém ledovém šelfu Brunt, byla touto událostí nějak zasažena. A to konkrétně z toho důvodu, že stojí v oblasti ledové police, která je stále spojena s kontinentem, doplňuje agentura Reuters.

Letecké záběry: od Antarktidy se oddělil obří ledovec

Věda a školy

V roce 2017 došlo v Antarktidě k utržení ještě výrazně větší ledové masy – od tamního ledovce Larsen C „odpadla“ kra o rozloze 5800 km3. Později se podle televize CNN rozdělila na nejméně dva základní kusy, které se pak vyskytovaly jihovýchodně od neobydleného ostrova Jižní Georgie, stovky kilometrů od Antarktidy.

Od Antarktidy se odlomila ledová kra o velikosti ostrova Malta

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám