Hlavní obsah

Od Antarktidy se odlomila ledová kra o velikosti ostrova Malta

Od ledovce Pine Island Glacier v Antarktidě se odlomila obří ledová kra. Potvrdily to satelitní snímky Evropské kosmické agentury (ESA). Masa má rozlohu zhruba 300 kilometrů čtverečních, což odpovídá velikosti středomořského ostrova Malta, a rozpadá se na menší kusy.

Foto: Profimedia.cz

Staelitní snímky ledovce Pine Island Glacier

Článek

„To, na co se díváme, je děsivé, ale současně krásné. Snímky potvrzují, že ledovec Pine Island dramaticky reaguje na změnu klimatu,“ řekl CNN Mark Drinkwater z agentury ESA. Změny na ledovci mapují družice ESA od 90. let 20. století a tání ledovce se od roku 1992 zrychlilo.

Odlamování ker je součástí přirozeného procesu, díky němuž si ledovec zachovává rovnováhu pod sněhovou vrstvou. Jeho ubývání se ale nebývale zrychluje. Do Amundsenova zálivu se tak dostává velké množství ledu, což zvyšuje hladinu světového oceánu. „Zvýšení hladiny moří může mít obrovské ekonomické a společenské dopady,“ varuje Drinkwater.

V Antarktidě byl na počátku února zaznamenán nejteplejší den v historii měření. Teplota na nejsevernějším výběžku kontinentu dosáhla 18,3 stupně Celsia. Překonala tak rekord z března roku 2015, kdy bylo naměřeno 17,5 stupně.

Antarktida zaznamenala nejteplejší den v historii, naměřili tam přes 18 stupňů

Svět

Argentina zde teplotu měří od roku 1961. Lokální rekord pokořila i zhruba o 100 kilometrů jižněji položená základna Marambio, kde rtuť teploměru vystoupala až na 14,1 stupně Celsia. Na základně se teplota měří od roku 1971, předchozí rekord byl z února 2013, a to 13,8 stupně Celsia.

Teploty v letních měsících, na jižní polokouli tedy mezi říjnem až únorem, kolísají většinou mezi -10 až -40 stupni Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám