Hlavní obsah

Ministerstvo může dát na podporu vědy a vzdělávání 90 miliard korun z EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo školství může do roku 2027 rozdat 90 miliard korun z evropských dotací na podporu výzkumu, vývoje a vzdělávání. Peníze půjdou z nového Operačního programu Jan Amos Komenský (OP JAK), který ve čtvrtek schválila Evropská komise. K předkládání projektových žádostí o podporu z něj vyzvalo MŠMT školy poprvé už v květnu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Na letošek naplánoval školský resort více než deset dotačních programů, které se budou evropskými penězi financovat. Ministerstvo o tom nyní informovalo na svém webu.

Vyhlášení stávkové pohotovosti? Zbytečné politické gesto, tvrdí Gazdík

Věda a školy

Program má podle úřadu dvě priority. Na podporu výzkumu a vývoje bude k dispozici zhruba 42 miliard korun. Dalších přibližně 45 miliard korun může jít na podporu vzdělávání na všech úrovních škol.

Otevřená věda

Dotace na výzkum a vývoj budou cílit na rozvoj špičkových kapacit, podporu návratu z rodičovské dovolené, prohloubení znalostí a principy tzv. Open Science, tedy otevřené vědy, která umožňuje volný přístup k vědeckým publikacím a sdílení výzkumných dat.

Vysoké školy zatím vyčerpaly z podpory studentům z Ukrajiny polovinu

Věda a školy

Ve vzdělávání by evropské peníze měly napomoct modernizaci cílů i obsahu učení, zatraktivnění učitelské profese a zpřístupnění kvalitního vzdělávání i socioekonomicky znevýhodněným skupinám včetně ukrajinských uprchlíků.

Peníze i na psychology

Už před schválením OP JAK vyzvalo ministerstvo k předkládání žádostí o peníze mj. na podpůrné pedagogické pozice, jako jsou školní psychologové a speciální pedagogové ve školách.

Pro mateřské a základní školy, volnočasová střediska či poradny má na tyto účely devět miliard korun, mezi střední nebo vyšší odborné může rozdělit dvě miliardy.

Na podporu výuky či psychology chce MŠMT rozdělit devět miliard korun z evropských fondů

Věda a školy

Na červenec plánuje otevřít dotace ve výši osmi miliard korun pro špičkový výzkum a dalších 750 milionů korun má připravených na výjezdy vědců do zahraničí.

„OP JAK je teprve druhým schváleným českým programem (na období 2021 až 2027) a zároveň i jedním z prvních v evropském měřítku,“ sdělil náměstek ministra školství Václav Velčovský.

Podle něj to potvrzuje, že Evropská komise chápe kromě jiného nutnost co nejdříve použít peníze na řešení situace po napadení Ukrajiny Ruskem a příchodu statisíců Ukrajinců do Česka.

O dotace na psychology je mezi školami zájem

Věda a školy

Ministerstvo připravovalo OP JAK od roku 2019 ve spolupráci s odborníky, zástupci krajů a obcí, školských asociací, vysokých škol i rad vlády.

Nový program navazuje na mnoho aktivit, na které šly dotace už z předešlého Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání.

Přináší podle MŠMT ale i novinky, které reagují na aktuální záležitosti, jako jsou klimatické a společenské změny a problematika konkurenceschopnosti v době digitalizace, robotizace a inovací.

Vláda schválila návrhy na nová pravidla pro ukrajinské uprchlíky

Domácí

„S ohledem na probíhající uprchlickou vlnu, dlouhodobé dopady pandemie covid-19, rostoucí inflaci a energetickou krizi je obrovskou výzvou maximálně rychle a efektivně využít evropské prostředky, neboť tyto celospolečenské změny mají přímý i nepřímý dopad na vzdělávání, výzkum a vývoj,“ shrnulo ministerstvo.

Výběr článků

Načítám