Hlavní obsah

Maturanti stále nevědí, co bude s matematikou

Právo, Novinky, Jan Martinek, fš

Tři hodiny v pátek 6. prosince diskutovali poslanci o návrhu, který by zrušil povinnou maturitu z matematiky, plánovanou pro gymnázia a lycea už od jara 2021. Hlasování je zatím v nedohlednu, projednávání by mělo pokračovat asi za dva týdny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství Robert Plaga (ANO)

Článek

Dnešní gymnazisté ve třetích ročnících tak stále nemají jistotu, zda si ke zkoušce budou muset chystat i matematiku, nebo si ji budou moci vyměnit za cizí jazyk.

Na konci října to přitom vypadalo, že už je skoro jasné, že matematika v tomto termínu povinná nebude. Jenže teď není jisté nic.

Plaga ji chce zrušit

Povinná maturita z matematiky má začít platit pro ostatní střední školy od roku 2022. Její zrušení navrhl ministr školství Robert Plaga (ANO). Argumentoval hlavně tím, že studenti v tomto předmětu selhávají nejčastěji.

Středoškoláci demonstrovali v Praze proti povinné maturitě z matematiky

Domácí

„Zavedení povinné maturity z matematiky není nástrojem, který naučí české děti matematice,“ řekl ministr s tím, že z matematiky propadá pětina až čtvrtina maturantů, kteří si ji zvolili.

V tomto roce však u jejích didaktických testů došlo k určitému zlepšení: u testu z matematiky, kterou si letos vybrala asi pětina maturantů, uspělo 84,5 procenta z nich. Bylo to o 6,3 procentního bodu více než loni.

Kritika od opozice

Plaga se původně snažil, aby novela zákona byla projednána ve zrychleném řízení, jeho návrh ale SPD a KSČM vetovaly.

Ani u koaličních partnerů, byť vláda jako taková je pro, nenašel jednoznačnou podporu: vedle opozičních stran jeho návrh zkritizovala i jeho předchůdkyně Kateřina Valachová (ČSSD). Jediným argumentem pro změnu byl podle ní dvouletý odklad reformy financování regionálního školství. Proto by se povinná maturita z matematiky měla prý také odložit jen o dva roky.

Plaga chce dát studentům vybrat, zda budou maturovat z matematiky

Domácí

Někteří poslanci, například Jan Farský ze STAN, poukazovali na zpoždění. „Je to pro žáky nepříjemné. Už si mají určovat, kam směrovat svoje maximum energie, v této fázi rušit maturitu z matematiky je pozdě,“ řekl Farský.

Povinnou maturitu z matematiky chce zachovat i šéf Trikolóry Václav Klaus ml., bývalý ředitel gymnázia. Plaga se podle něj honí za hlasy sedmnáctiletých a osmnáctiletých studentů.

MŠMT v novele navrhuje i to, aby jednotná státní maturita obsahovala pouze didaktické testy. Ústní a písemné zkoušky z jazyků by byly opět v kompetenci středních škol. To by zřejmě většina poslanců podpořila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám