Hlavní obsah

Maturitní strašák povinný nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda je proti zavedení povinné maturity z matematiky. Ve středu podpořila návrh ministra školství Roberta Plagy (za ANO) na zrušení plánu, podle něhož měli poprvé povinně z matematiky maturovat gymnazisté v roce 2021 a další středoškoláci o rok později.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto

Článek

Vzhledem k tomu, že tento návrh už delší dobu prosazují politici napříč spektrem, je pravděpodobné, že povinná maturitní matematika skutečně nebude.

Platy učitelů porostou příští rok o osm procent. Už není o čem jednat, řekl Babiš

Domácí

Studentům zůstane možnost volby mezi matematikou a cizím jazykem. Maturitní matematika je dlouhodobě strašákem na středních školách, protože z ní každoročně propadá zhruba pětina těch, kteří si ji k maturitě vyberou.

Plaga: Je třeba, aby Sněmovna zaujala rychlé stanovisko

Vláda požádala, aby poslanci novelu projednali ve zrychleném procesu.

„Je třeba, aby Sněmovna zaujala rychlé stanovisko, aby nejistota byla odstraněna,“ řekl Plaga. Podle něj jde o studenty a jejich rodiče. Ministr soudí, že je třeba nejprve zlepšit kvalitu výuky matematiky, a až potom případně uvažovat o zavedení povinné zkoušky.

Od jara 2021 by se podle návrhu novely školského zákona měla státní maturita omezit také jen na didaktické testy. Ústní a písemné zkoušky z jazyků by se měly vrátit ze státní úrovně zpět do škol. Nadále by měla zůstat možnost výběru povinné maturity z matematiky, nebo cizího jazyka.

Plaga navrhne zrušení povinné maturity z matematiky

Věda a školy

Dosud platná norma počítá se zavedením povinné maturity ze tří předmětů, tedy češtiny, cizího jazyka i matematiky, na gymnáziích a lyceích od jara 2021. Ve svém původním návrhu z konce února chtělo MŠMT posunout tento termín na jaro 2022, kdy měla povinnost začít platit pro většinu ostatních maturitních oborů.

Novela počítá podle Plagy se dvěma úrovněmi obtížnosti zkoušky z matematiky. Nyní dělají všichni maturanti státní zkoušku z češtiny a vedle ní si většina vybírá cizí jazyk.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám