Hlavní obsah

Mars budou zkoumat včelí roboti

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výzkumníci z amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) pracují na vývoji takzvaných robotických včel, aby mohli lépe prozkoumávat Mars. Přístroj připomínající včely má ve vzduchu vydržet čtyři až šest hodin. Dle nových plánů úřadu na průzkum rudé planety budou roboti využívat jako mobilní základnu pro operace a nabíjení speciální vozítko.

Marsbee neboli „Marťanská včela“Video: Novinky/Reuters

 
Článek

Podle NASA jsou létající roboti velcí zhruba jako čmeláci, rozpětí křídel mají podobné cikádám. Díky nízké gravitaci na rudé planetě se snižují požadavky na jejich nabíjení.

Jak informuje agentura Reuters, vědci proto do křídel instalovali torzní pružinu, která při zkrutu akumuluje mechanickou energii a umožňuje tak s ní šetřit.

Hledání života

Samotná robotická zařízení včetně nabíjecího vozítka budou dále vybavena senzory a různými bezdrátovými prvky. Ty budou využívat k podrobnějšímu mapování a zkoumání Marsu, stejně tak k hledání metanu coby klíčového indikátoru života. Najít ve vesmíru život je velkým cílem astronomů.

Prototyp „Marťanské včelky“ dává dohromady tým odborníků ze Spojených států a z Japonska.

NASA zároveň v těchto dnech vypouští do kosmu sondu, která má pomoci s pátráním po formách života mimo naši sluneční soustavu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám