Hlavní obsah

Labuť opustila ISS. Před zánikem provede experiment s ohněm

– ISS (oběžná dráha)

Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) opustila v pondělí 11. května nákladní loď Cygnus NG-13 americké společnosti Northrop Grumman. Než její větší část při sestupu shoří v horních vrstvách atmosféry, uskuteční se v lodi, jejíž název česky znamená Labuť, experiment věnovaný požární bezpečnosti v kosmu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Únorový přílet vesmírného kamionu Cygnus k ISSVideo: Reuters

 
Článek

Plavidlo Cygnus NG-13 odletělo 15. února po téměř týdenním zpoždění proti plánu. Na orbitální komplex dopravilo 3,5 tuny zásob, materiálu určeného k vědeckým výzkumům a další náklad.

Od ISS se odpoutala nákladní loď Cygnus. Provádí mise na orbitě, než shoří

Věda a školy

Jednalo se o celkově čtrnáctý zásobovací let vesmírných kamionů Cygnus na ISS a třináctý na základě kontraktu s vesmírným úřadem NASA o poskytování komerčních zásobovacích služeb (CRS).

Test limitů hořlavosti ve vesmíru

Loď se od stanice odpoutala v pondělí v 18:09 SELČ, načež byla přemístěna na bezpečnou vzdálenost pomocí robotického ramena Canadarm-2.

Aktuální odpojení Cygnus NG-13 od ISS

Podle NASA bude zřejmě ještě během úterý 12. května proveden pečlivě připravovaný experiment Saffire-IV. Jde již o čtvrtý pokus (předchozí tři rovněž proběhly v lodích Cygnus), jehož cílem je zjistit mezní hodnoty šíření ohně a limity hořlavosti materiálu ve vesmíru.

Čína úspěšně otestovala novou raketu Dlouhý pochod, poslala na orbitu loď s modulem

Věda a školy

Kromě toho Cygnus NG-13 ještě vypustí na oběžnou dráhu několik minidružic CubeSat. V zemské atmosféře pak zanikne 29. nebo 30. května.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám