Hlavní obsah

Kraje nesouhlasí se Štechem, že by měly zvýšení platů ve školství doplácet ze svého

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Peníze na zvýšení platů učitelů a pracovníků v sociálních službách by měla podle hejtmanů vláda poskytnout takovým způsobem, jak slíbila. Asociace krajů tak reagovala na úterní výrok ministra školství Stanislava Štecha (za ČSSD), že kraje mají doplatit chybějící prostředky na růst platů ve školství ze svých rezerv či z fondu na odměny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr školství Stanislav Štech

Článek

Podle předsedkyně Asociace krajů ČR a karlovarské hejtmanky Jany Vildumetzové je návrh ministra školství nepřijatelný. Štecha kritizovala také za jeho údajnou snahu přenést odpovědnost za problém na jeho nástupce v čele resortu.

„Žádám proto pana ministra, jako člověka odpovědného za systém resortu školství v celém roce 2017, o dorovnání chybějících finančních prostředků ve výši 25 miliónů korun na účty krajů,” uvedla.

MŠMT poslalo o 25 miliónů méně

Nejisté jsou pro kraje i peníze na sociální služby, upozornila Vildumetzová. Kvůli mimořádnému navýšení platů od 1. listopadu, o kterém rozhodla vláda, neměli poskytovatelé sociálních služeb možnost nárokovat prostředky prostřednictvím dotačních řízení. Kvůli tomu hrozí, že příští rok peníze neobdrží.

„Obracím se proto na ministryni práce Michaelu Marksovou s urgentní žádostí o otevření dotačního řízení, aby bylo zajištěno, že kraje a poskytovatelé sociálních služeb peníze na platy pro rok 2018, které jim byly slíbeny, skutečně obdrží,” vyzvala Vildumetzová.

Na zvýšení platů ve školství poslalo Štechovo ministerstvo krajům o 25 miliónů korun méně, než měly dostat. Zdůvodnil to rozdílem v počtu pracovníků při schválení zvýšení a nyní, kdy jich přibylo. Podle Štecha by kraje měly chybějící peníze doplatit ze svých rezerv nebo z fondu na odměny.

Končící ministr krajům také doporučil, aby se pokusily vyjednat peníze navíc při projednávání rozpočtu na příští rok ve Sněmovně. Uvedl, že budoucí ministr bude mít možnost nedostatek peněz řešit třeba pozměňovacím návrhem a doplňkem na jejich zvýšení.

Protiprávní krácení osobního ohodnocení

Učitelům vzrostly od listopadu tarify platů o 15 procent a nepedagogickým pracovníkům o deset procent. [celá zpráva]

Ministerstvo školství na toto zvýšení poslalo krajům na poslední dva měsíce 1,9 miliardy korun, které vypočítalo podle počtu pracovníků v minulém školním roce. Při schvalování růstu platů v září totiž ještě údajně neznalo počet zaměstnanců v novém školním roce.

Spolky Pedagogická komora a Učitelská platforma v minulých dvou týdnech upozornily na to, že ředitelé v některých krajích kvůli nedostatku peněz z ministerstva budou krátit učitelům osobní příplatky, což je protiprávní. Ministerstvo tehdy Novinkám napsalo, že k tomuto krácení ale není důvod. [celá zpráva]

Reklama

Související články

OECD tepe platy českých učitelů

Výdaje na žáka ve školských zařízeních v Česku jsou pod průměrem zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Tento stav je podle výroční...

Výběr článků

Načítám