Hlavní obsah

Vyšší platy jsou leckde jen na papíře, školy berou učitelům osobní ohodnocení, tvrdí sdružení

Novinky,

Od 1. listopadu se učitelé dočkali slibovaného navýšení mzdových tarifů, některé školy jim však v důsledku nedostatku financí snižují osobní ohodnocení. Informuje o tom profesní sdružení pedagogů Učitelská platforma, podle níž je taková praxe nezákonná. Zapravdu mu dává i ministerstvo a odbory, které naznačilo ochotu hnát takové školy i před soud.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

„Bylo nám všem plošně zrušeno osobní ohodnocení s tím, že se nám bude dávat individuálně. V reakci na to jsem dala výpověď,” tvrdí učitelka s tříletou praxí v bývalém okrese Praha- západ.

Sdružení disponuje právním výkladem, dle kterého je tento postup nezákonný. I ministerstvo školství Novinkám potvrdilo, že učitelé mají právo trvat na osobním ohodnocení, které za svou práci získali. Podle předsedkyně Učitelské platformy Petry Mazancové je snižování osobního ohodnocení nepřípustné.

„Je to přesně ta situace, kdy dochází k frustraci učitelů, protože jim všichni slibují zvyšování mezd, ale nakonec k němu u některých nedojde. Navíc Nejvyšší soud vydal judikát, který snižování osobního ohodnocení v důsledku zvyšování mzdových tarifů nedovoluje,“ uvedla Mazancová.

Přesné znění judikátu:
Ke snížení nebo odnětí osobního příplatku přiznaného zaměstnanci, který dlouhodobě dosahuje velmi dobrých pracovních výsledků (§ 131 odst. 1 zák. práce), může zaměstnavatel přistoupit jen tehdy, došlo-li k takovému zhoršení výsledků jeho pracovní činnosti posuzovaných podle množství a kvality, které odůvodňuje další poskytování osobního příplatku v menším rozsahu nebo které vyžaduje jeho odnětí.

Pokud zaměstnanec při plnění svých pracovních úkolů porušuje povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k jím vykonávané práci, ani míra jeho schopností a dovedností potřebných k výkonu práce nejsou z hlediska důvodů pro snížení nebo odnětí osobního příplatku významné. A to neprojeví-li se ve výsledcích práce zaměstnance posuzovaných podle množství a kvality.

MŠMT: Není k tomu důvod

„Judikatura Nejvyššího soudu opravdu říká, že odebírat nebo snižovat osobní příplatek se má v závislosti na výsledcích práce a změně výsledku, které nastaly od chvíle, kdy byl osobní příplatek přiznán,“ potvrdilo pro Novinky ministerstvo školství.

„Formou rozvojového programu jsme zajistili dostatečné množství finančních prostředků na zvýšení platů v tarifech, a tak není důvod, aby se plošně snižoval osobní příplatek. Cílem MŠMT je zvyšování platů učitelů a nesmí to být na úkor jejich osobního ohodnocení,“ napsal Novinkám resort.

Stejné stanovisko mají i školské odbory. „Pokud někde došlo ke snížení osobních příplatků z nedostatku finančních prostředků, považuji takové opatření za neseriózní a za hranou zákona. Prostřednictvím odborové organizace a jednáním s příslušným zřizovatelem lze hledat nápravu. Nejzazší řešení je cesta soudní.” řekl jejich předseda František Dobšík.

Od 1. listopadu se učitelům ve veřejném školství přidalo 15 procent. Kantoři si tak polepšili v tarifech o 1610 až 5240 korun měsíčně. [celá zpráva]

Učitelská platforma je profesním sdružením učitelek a učitelů mateřských, základních, středních, vyšších odborných a základních uměleckých škol, kteří se spojili s cílem zlepšit podmínky učitelské práce a kvality výuky. Jejich cílem je vstupovat do jednání s MŠMT a s dalšími organizacemi, které ovlivňují tuzemské vzdělávání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám