Hlavní obsah

Kosmonauti na ISS opravili toaletu i výrobu kyslíku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Posádce Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) se podařilo opravit jak toaletu v ruské části orbitálního komplexu, tak i uvést do chodu ruský přístroj na výrobu kyslíku. Oznámila to agentura RIA Novosti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek starší toalety na ISS

Článek

O problémech se sanitárním zařízením v ruském modulu Zvezda nejprve informoval kosmonaut Anatolij Ivanišin, který se na ISS nachází. Experti na Zemi odhadli, že v toaletě mohla vzniknout bublina.

„Vidíme, že se sanitárním zařízením je vše v pořádku,” konstatoval později specialista po zásahu posádky.

Z Bajkonuru odstartoval Sojuz s novými členy posádky ISS. Na místě byl za rekordní tři hodiny

Evropa

Kosmonautům se také podařilo uvést do chodu ruský přístroj na výrobu kyslíku. „Elektron je v pracovním režimu,” ohlásil kosmonaut Sergej Ryžikov po připojení nádoby s čistou vodou.

Přímo na segmentech ISS jsou dvě toalety - ta druhá, rovněž ruské výroby, se nachází v modulu Tranquillity v americké části stanice, poznamenala RIA Novosti a dodala, že další toalety jsou ve vesmírných lodích Sojuz.

Supermoderní WC čeká na zapojení

Na zapojení také čeká nový, supermoderní model toalety americké výroby, který počátkem měsíce doručila astronautům na oběžnou dráhu nákladní loď Cygnus. Toaleta je vyrobena z titanu a její cena činí 23 milionů dolarů (více než půl miliardy korun).

K ISS dorazila nákladní loď, přivezla supermoderní záchod za půl miliardy

Věda a školy

Záchod, který má díky svému designu usnadnit vykonávání potřeby ve stavu beztíže zejména ženám, se má po testovací fázi stát součástí vybavení kosmické lodi Orion. S tou chce americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) dopravovat posádky na Měsíc.

Foto: NASA

Model toalety Universal Waste Management System (Univerzální systém nakládání s výměšky, UWMS)

Model nazvaný Universal Waste Management System (Univerzální systém nakládání s výměšky, UWMS) je přístroj, který váží 45 kilogramů a na výšku měří 71 centimetrů. Celkově je tedy o 65 procent menší a o 40 procent lehčí než toalety, které se na ISS používají nyní.

ISS provedla úhybný manévr kvůli vesmírnému smetí

Věda a školy

Na ISS se momentálně nalézají ruští kosmonauti Anatolij Ivanišin, Ivan Vagner, Sergej Ryžikov a Sergej Kuď-Svěrčkov, americký astronaut Christopher Cassidy a astronautka Kate Rubinsová.

Kosmonauti odhalili místo úniku vzduchu z ISS pozorováním čajového sáčku

Svět

Posádka se musela nedávno potýkat i s jinými malými komplikacemi. Například k odhalení místa úniku vzduchu z modulu Zvezda postačil jen sáček čaje - a bystrý úsudek. Sáček se totiž v prostoru, kde panuje stav beztíže, pohyboval podle proudění vzduchu, a členové posádky ISS tak jeho sledováním netěsnost vypátrali.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám