Hlavní obsah

Kamera z ISS pořídila působivé záběry nad zemským povrchem. Zachytila start vesmírné lodi

Novinky,

Evropská kosmická agentura (ESA) zveřejnila záběry od Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Na časosběrném záznamu je vidět i start nosné rakety Sojuz FG z 16. listopadu, která vynesla nákladní loď Progress MS-10 se zásobami a materiálem směrem k ISS. Sekvence ukazuje i zajímavý pohled na Zemi a částečně i okolní vesmír. Pokud budeme pozorně sledovat, v pravé části videa si kosmické lodi nelze nevšimnout.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Časosběrný záznam startu ruské nákladní lodě Progress zachycený z ISSVideo: Reuters

 
Článek

„Ruská loď nesená raketou letěla po startu rychlostí 28 800 km/h, musela dosáhnout výšky 400 kilometrů. To je úroveň vesmírné stanice, která potřebuje pravidelně ze Země doplňovat zásoby pro posádku,“ vysvětlila ESA ve svém prohlášení.

Foto: RKK Eněrgija/NASA

Nosná raketa Sojuz s nákladní lodí Progress na kazašském kosmodromu Bajkonur

Vesmírný kamion Progress tam dopravil přesně 2564 kilogramů nákladu – včetně vody, potravin, ale i kyslíku, paliva, náhradních dílů a různých věcí pro další vědecké experimenty na orbitálním komplexu.

Oddělení lodě od nosné rakety

Jak upozorňuje agentura Reuters, při bedlivém zkoumání videa je možné spatřit fázi prvního oddělení takzvaného pomocného vzletového stupně (jeden z motorů) a nakonec i úspěšné oddělení plavidla od nosné rakety Sojuz. Přímo to se stalo v pátek 16. listopadu, kdy tedy poprvé od říjnového incidentu vynesla ruská raketa typu Sojuz nějaký aparát k ISS. [celá zpráva]

U ISS již samostatný Progress zakotvil v neděli 18. listopadu, připojil se k servisnímu modulu Zvezda v ruské sekci stanice.

Reklama

Související články

Roskosmos si našel pojišťovny pro Sojuz

Ruská agentura pro kosmické aktivity Roskosmos našla nakonec pojišťovny pro raketový nosič Sojuz navzdory problémům, jež vznikly po havárii letos v říjnu.

Výběr článků

Načítám