Hlavní obsah

K Měsíci odstartovala nová sonda

Aktualizováno

Ze vzletové rampy kosmodromu Mahia v Novém Zélandu odstartovala v úterý malá nosná raketa Electron americko-novozélandské firmy Rocket Lab. Start se podle plánu uskutečnil v 11:55 SELČ. Nákladem je lunární sonda CAPSTONE (Cislunar Autonomous Positioning System Technology Operations and Navigation Experiment).

Záznam: K Měsíci startuje nová sondaVideo: NASA TV

 
Článek

Podle vyjádření společnosti Rocket Lab na Twitteru se start vydařil.

Úkolem samotné sondy CAPSTONE je ověřit modely a stabilitu tzv. NRHO (near rectilinear halo orbit; protáhlá orbita kolem Měsíce –⁠ pozn. red.), oběžné dráhy, na které v dalších letech vznikne měsíční stanice Gateway.

Společnost Rocket Lab má sice za sebou určité úspěchy na poli kosmonautiky, tím nejzajímavějším je zřejmě květnové zachycení padajícího stupně rakety Electron ze vzduchu pomocí vrtulníku vybaveného obřím hákem.

Pozoruhodný úspěch: padající raketu zachytila helikoptéra

Věda a školy

Ovšem vynášení družic dosud prováděla jen na nízkou oběžnou dráhu Země, která je ve výšce několika stovek kilometrů. Nyní však měla vynést tzv. CubeSat CAPSTONE, který se vydá k Měsíci. Očividně ale vše probíhá podle předpokladů.

Malá raketa dopravila 25kilogramový náklad pouze na eliptickou oběžnou dráhu Země, o přesun sondy k Měsíci se má postarat platforma Photon, dodatečný raketový stupeň, který slouží jako jakýsi „orbitální tahač“.

Ten už je společně se sondou od rakety oddělen a bude putovat sám a pomocí svých motorů zvyšovat oběžnou dráhu.

Bohatý kosmický týden: evropská raketa a čínské družice, posun ISS i průlet kolem Merkuru

Věda a školy

Ještě o víkendu se přitom počítalo se startem rakety v pondělí, důvodem odkladu byl dodatečný čas k finální přípravě startu a také počasí.

„Vhodné startovní okno se otevírá každý den až do 27. července,“ připomněl na Twitteru specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a Fakulty strojní ČVUT v Praze.

Vyšlo to tedy už nyní, v úterý 28. června.

Foto: Twitter Rocket Lab

Nosná raketa Electron nedlouho před startem

Artemis I, II a III

Cílem amerického programu Artemis je totiž vyslat kolem roku 2025 astronauty zpět na Měsíc a vybudovat ministanici na měsíční orbitě, tzv. Lunar Gateway.

Čeští vědci zkoumají, jak na Měsíci najít vodu ze Země

Věda a školy

Klíčovou součástí programu výzkumu Měsíce je raketa Space Launch System (SLS). Program se má skládat ze tří etap. První (Artemis I) bude nepilotovaný let lodi Orion kolem Měsíce a zpět na Zemi. Právě nosič SLS bude dopravovat Oriony do kosmu.

Druhou etapou (Artemis II) bude stejný let Orionu kolem Měsíce, ale už s lidskou posádkou. Třetí etapa (Artemis III) zahrnuje vysílání astronautů na stanici Gateway u Měsíce a později i přistání posádky na lunárním povrchu. Vůbec poprvé by na naší přirozené družici měla stanout i žena.

NASA provedla testovací odpočet měsíční rakety. Zkoušku komplikoval unikající vodík

Věda a školy

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) nedávno provedl celkově úspěšný testovací odpočet měsíční rakety SLS.

NASA by mohla vypustit raketu SLS a poslat kosmickou loď Orion na zkušební let bez posádky kolem Měsíce později v tomto roce (tj. mise Artemis I). Podle posledních informací neproběhne tento start dříve než v srpnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám