Hlavní obsah

Pozoruhodný úspěch: padající raketu zachytila helikoptéra

Americko-novozélandská společnost Rocket Lab se po dlouhých přípravách dočkala. V noci na úterý zachytila padající stupeň své rakety Electron ze vzduchu pomocí vrtulníku vybaveného obřím hákem. Ačkoli objekt poté helikoptéra odhodila do oceánu, jde podle agentury AP minimálně o částečně úspěšný test nového přístupu, aby měla společnost znovupoužitelný stroj pro let do kosmu.

BEZ KOMENTÁŘE: Padající raketu zachytila helikoptéraVideo: AP

 
Článek

Firma chce snížit náklady na vysílání satelitů do vesmíru, což je trend prováděný společností SpaceX podnikatele a miliardáře Elona Muska.

Astronauti na palubě ISS přivítali nové kolegy

Věda a školy

Malá orbitální raketa v pondělí v noci našeho času vynesla na oběžnou dráhu 34 družic soukromých zákazníků. To podle portálu Space.com proběhlo ve výšce přes 500 kilometrů bez problémů, zajímavější ale byla následná „vedlejší“ mise.

Dva kilometry nad mořem

Raketa se před opětovným vstupem do zemské atmosféry naklonila do přesně vypočítaného úhlu, aby vydržela nápor tepla a tlaku. Poté postupně vystřelila padáky.

Zatímco hlavní nosný raketový stupeň bržděný padáky sestupoval k Zemi, Rocket Lab se jej poprvé pokusila zachytit. Firma k tom využila upravený vrtulník Sikorski S-92, na kterém byl speciál hák.

V rychlosti necelých 40 km/h jej helikoptéra ve výšce zhruba dvou kilometrů nad mořem zachytila. Stalo se to nad vodami jižního Pacifiku, poměrně nedaleko pobřeží Nového Zélandu.

Vše vyšlo podle plánu. Na orbitu dorazil moravský nanosatelit, aparát žije

Věda a školy

Pilotům se nicméně nepozdávalo, jak raketový stupeň pod vrtulníkem visel. Zmiňovali „nečekané charakteristiky zatížení“ a raději zátěž odpojili a shodili do oceánu. Electron se tak na padáku snesl do moře, kde byl o něco později vyloven. Misi ale i tak lze považovat za zdařilou, jelikož samotné fyzické zachycení se povedlo.

Plně úspěšný test by však zahrnoval přenesení raketového posilovače zpět na pevninu nebo na člun, aniž by se dotkl slané mořské vody.

Jižní Korea úspěšně otestovala vesmírnou raketu na tuhé palivo

Věda a školy

„Není to velký problém,“ reagoval výkonný ředitel Rocket Labu Peter Beck. „Raketa bezpečně dopadla a loď ji nyní nakládá,“ konstatoval v pondělí.

Nosič by tak měl být po kontrole a drobných úpravách znovu použit při dalších letech.

Reklama

Výběr článků

Načítám