Hlavní obsah

V Atlantiku vzniká monstrum. Dostalo jméno Larry

Hurikánová sezona v Atlantiku míří do své druhé, aktivnější poloviny, kdy lze pozorovat vznik většiny tropických cyklón. Jen pár dní poté, co hurikán Ida ničivě udeřil na pobřeží Spojených států a vznikly tropické bouře Kate a Julian, zformovala se západně od Afriky bouře, která záhy přerostla v hurikán. Ten dostal jméno Larry.

Foto: windy.com

Larry se nyní nachází v Atlantickém oceánu na úrovni Senegalu a Mauretánie.

Článek

Tropická deprese (systém oblačnosti a bouřek) nejvyššího, dvanáctého stupně, která se na počátku týdne zformovala u břehů západní Afriky, ve středu zesílila na tropickou bouři, jež dostala jméno Larry.

Následující den pak Larry zesílil v hurikán, když dosáhl rychlosti přes 102 kilometrů za hodinu.

Larry má nakročeno k ničivé čtvrté kategorii

Stal se tak pátým hurikánem v této sezoně. Za posledních 55 let se stalo pouze šestkrát, aby do 2. září vzniklo tolik hurikánů. Larry stále zesiluje a očekává se, že ničivé, čtvrté kategorie může dosáhnout v neděli či v pondělí.

I proto odborný server Severe Weather Europe hovoří o Larrym jako o monstrózní bouři. Po Idě by se tak stal teprve druhým hurikánem, který by letos takové síly dosáhl.

Stále však není jasné, jestli na pevnině, nejpravděpodobněji v Americe, způsobí větší škody. Další vývoj této tropické cyklóny je totiž zatím nejasný.

Larry totiž míří západoseverozápadním směrem, příští týden by měl dorazit na pobřeží Bermud a pak možná zamířit k pobřeží USA.

Letošní sezona je výjimečná nejen co do počtu hurikánů, ale i do vzniku takzvané akumulované energie cyklón (ACE). To je metrika, pomocí které se měří frekvence, intenzita a trvání bouří. Každá tropická bouře má určitou hodnotu, díky které se dají přesněji porovnávat.

Výjimečně aktivní rok

Tento rok zatím nejvyšší ACE dosáhl hurikán Ida s hodnotou 10,82, následován Elsou (9,52 ACE) a Henrim (7,72 ACE).

Hurikán Ida silně udeřil v Louisianě

Amerika

Larry zatím vygeneroval hodnotu 1,57 ACE, vzhledem ke svému charakteru dlouhotrvající a intenzivní tropické cyklóny se ale předpokládá, že Idu překoná.

Americký národní úřad pro oceán a atmosféru také vyhodnocuje jednotlivé atlantické hurikánové sezony pomocí ACE indexu, kdy se ACE jednotlivých cyklón sečtou dohromady.

Sezona s ACE indexem pod 66 je hodnocena jako podprůměrná. Mezi 66 a 111 jako průměrná. Mezi hodnotami 111 a 152,5 pak nadprůměrná. Vše nad 152,5 je pak hodnoceno jako extrémně aktivní sezona.

Zatímco hurikán Ida řádil ve Spojených státech, v pondělí se začala formovat tropická bouře Kate, naopak bouře Julian se pomalu rozptylovala na severu Atlantiku. U Kapverd je možné spatřit tropickou depresi, ze které se stal později Larry.

Letošní rok je ke čtvrtku zatím nejaktivnější. ACE index dosáhl hodnoty již 45,2, což je nejvíce od roku 2008.

Vzhledem k tomu, že je před námi podstatně aktivnější polovina hurikánové sezony, může letošek atakovat rekord za posledních patnáct let, který zatím drží rok 2017 s ACE indexem 224,9.

Je pravděpodobné, že se stejně jako tehdy a loni dočkáme bouří a hurikánů označených řeckými písmeny.

Jména hurikánů letos končí Wandou

Tropické bouře totiž dostávají jména postupně podle abecedy. Dříve se užívala výhradně jména ženská, dnes se střídají s mužskými. Poté, co dojdou jména podle písmen latinky (letošní seznam končí písmenem W), začnou se přiřazovat bouřím písmena řecká (alfa, beta atd.).

Klimatická změna zpomalí hurikány a tajfuny. A to není dobré

Věda a školy

Jména pro tropické bouře jsou připravena na každou sezonu dopředu. Letos jsme už mohli pozorovat Anu, Billa, Claudette, Dannyho, Elsu, Freda, Grace, Henriho, Idu, Juliana a Kate.

Nyní se zformoval Larry a do budoucna jsou připravena jména Mindy, Nicholas, Odette, Peter, Rose, Sam, Teresa, Victor a Wanda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám