Hlavní obsah

Japonská univerzita vyvíjí družice ze dřeva. Má to řešit problém vesmírného smetí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Kjótská univerzita v Japonsku vyvíjí ve spolupráci s místní firmou Sumitomo Forestry družice s vnější konstrukcí ze dřeva. Podle vědců, které citovala zpravodajská stanice BBC, by dřevěné satelity mohly přispět k řešení problémů souvisejících s hromaděním kosmického odpadu. Japonsko by mohlo vypustit první takový satelit už v roce 2023.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační obrázek

Článek

Vesmírné družice se obvykle vyrábějí z hliníku, titanu, slitin či jiných kompozitních materiálů.

Univerzita ve městě Kjóto se chystá testovat různě ošetřené druhy dřeva v náročných podmínkách na Zemi. „Další fází výzkumu bude vytvořit model satelitu,” řekl profesor dané univerzity a bývalý japonský astronaut Takao Doi.

Podle výzkumníků by konstrukce satelitů ze dřeva mohla pomoci řešit problém s kosmickým odpadem. „Velmi nás znepokojuje, že satelity při návratu do atmosféry shoří a vytvoří velké množství malých hliníkových částí, které se pak několik let vznášejí ve vyšší atmosféře,” prohlásil Doi podle serveru listu The Independent.

ESA podepsala kontrakt na úklid šrotu z orbity, účastní se i Česko

Věda a školy

Satelity vyrobené ze dřeva by podle výzkumníků zcela shořely, aniž by po nich zůstaly škodlivé či nebezpečné části.

Většina družic kolem Země již nefunguje

Odborníci varují před rostoucím nebezpečím smetí ve vesmíru, uvádí BBC News. Kosmické smetí většinou tvoří již nefunkční družice či jiná tělesa vypuštěná do vesmíru. Podle Světového ekonomického fóra se kolem Země pohybuje na 6000 družic, z nichž je 60 procent nefunkčních.

Sovětský satelit a čínská raketa se na oběžné dráze těsně minuly. Srážka se nekonala

Věda a školy

Obavy z hromadění kosmického odpadu rostou kvůli zvyšujícímu se počtu těles, která jsou vypouštěna ze Země do kosmu. Společnost Euroconsult odhaduje, že v příštích deseti letech bude vypuštěno do vesmíru bezmála tisíc družic ročně.

Vesmírný rekord. Firma SpaceX využila již posedmé stejný stupeň Falconu

Věda a školy

K růstu množství vypuštěných těles přispívá i rozmach takzvaných malých satelitů. Například v rámci projektu Starlink amerického miliardáře Elona Muska a jeho firmy SpaceX bylo od roku 2019 vypuštěno na oběžnou dráhu téměř tisíc družic, jež mají zaručit celosvětové pokrytí rychlým internetem. Další tisícovky těchto družic mají být vypuštěny v příštích letech.

Ruská raketa vynesla do kosmu dalších 36 webových satelitů firmy OneWeb

Věda a školy

Podobné záměry jako SpaceX má třeba i společnost OneWeb.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám