Hlavní obsah

Kolem Země krouží další sada Muskových internetových družic

Novinky, Filip Šára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká vesmírná společnost SpaceX poslala v neděli pomocí nosné rakety Falcon 9 na oběžnou dráhu již čtrnáctou várku 60 družic Starlink. Podle podnikatele a miliardáře Elona Muska je tak jeho firma zase o krok blíže k poskytování širokopásmového internetu do míst, kde bylo dosud připojení nespolehlivé, drahé či zcela nedostupné.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Do kosmu odstartovala další sada satelitů StarlinkVideo: SpaceX, AP

 
Článek

Raketa s šedesátkou satelitů odstartovala v neděli ve 14:25 SELČ z Kennedyho vesmírného střediska na floridském Mysu Canaveral. Kolem Země těchto aparátů od SpaceX nyní krouží už přes 830.

Družice se od nosiče zdárně oddělily, jak je velmi dobře vidět na úvodním videu, které zprostředkovala agentura AP. Poté se mohly začít umísťovat na svou příslušnou orbitu.

Opětovné používání raketových stupňů

Ještě předtím se první stupeň rakety Falcon 9, který se teď využil pošesté, po splnění úkolu vrátil na Zemi, když bez problémů dosedl v Atlantském oceánu na firemní přistávací plošině pojmenované Of Course I Still Love You.

Jde o druhé říjnové vynesení Starlinků do kosmu. Jejich počty chce Muskova společnost rychle zvyšovat. Letos plánovala s družicemi startovat každé dva až tři týdny, což ale kvůli odkladům – mimo jiné z důvodu současné epidemie koronaviru či počasí – není možné.

Musk poslal do kosmu už třináctou várku kontroverzních Starlinků

Věda a školy

Cílem původně bylo do poloviny roku dosáhnout operačního provozu zaměřeného na zpřístupnění internetu v Kanadě a části Spojených států a v příštím roce ve zbytku světa. Prozatímní plán počítá s rozmístěním asi 12 tisíc družic. SpaceX ale uvažuje o pozdějším rozšíření sítě na celkem 42 000 satelitů.

To se nezamlouvá astronomům, kteří se obávají, že potenciálně vzniklý „kosmický odpad” bude narušovat jejich vědecká pozorování oblohy. Rovněž mohou hrozit srážky s dalšími objekty svištícími kolem naší planety.

Sovětský satelit a čínská raketa se na oběžné dráze těsně minuly. Srážka se nekonala

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám