Hlavní obsah

Elektřinu mají vyrábět větrné trychtýře. Levněji než větrníky a bez dotací

Novinky, pst

Větrné turbíny na výrobu elektrické energie by mohl vystřídat nový systém vzdušných trychtýřů, který vyrobí šestkrát více energie než obří větrníky. Cenou za 1 kWh může podle projektantů konkurovat navíc i vodním elektrárnám a zemnímu plynu.

Foto: Sheerwind.com

Fungování systému Invelox

Článek

Prototyp společnosti SheerWind již prodělal první terénní testy, které potvrdily jeho jednoznačné výhody. Porovnával se výkon větrníku a trychtýře ve stejné oblasti, přičemž oba systémy byly osazeny stejnou turbínou na výrobu elektrické energie.

Nový trychtýřový systém při testech vyprodukoval šestkrát více energie než klasický větrník, protože mimo jiné využívá i slabší větrné proudění - od 3,2 km/h. Cena jedné MWh tak klesá údajně na 10 dolarů, což konkuruje zemnímu plynu a vodním elektrárnám. Podílejí se na tom mimo jiné i mnohem nižší náklady na instalaci.

Podstata systému Invelox je totiž jednoduchá: místo roztáčení lopatek SheerWind zachytává proudění nadzemním portálem, to následně zrychluje ve zužujícím se potrubí, které jej přivádí k turbíně, a ta proudění větru přeměňuje na elektřinu.

Náklady nižší, efektivita vyšší

Podle autorů projektu by tento systém nevyžadoval žádné vládní dotace, které u solární a větrné energie pokřivily trh. Provozní náklady větrných turbín snižuje o polovinu, a navíc představuje i menší zátěž pro okolní prostředí, včetně ptáků, které rotující lopatky masakrovaly.

Věže by při vyšším výkonu zabraly i o 90 procent méně prostoru. Skutečnost, že u věží nejsou žádné pohyblivé části, zvyšuje také jejich životnost a zjednodušuje údržbu. Zařízení je navíc podle všeho odolnější ke změnám teploty a námrazám.

Další nemalou výhodou je i nižší hlučnost. A spokojenější by mělo být i letectvo, protože trychtýřový systém může být nižší a navíc nenarušuje jako současné větrné farmy radarové systémy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám