Hlavní obsah

Družice arabských emirátů mířící k Marsu úspěšně odstartovala

Právo, Novinky, DPA, ČTK, fš, jz, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Spojené arabské emiráty (SAE) jako první arabská země úspěšně vyslala družici k planetě Mars, píše agentura DPA. Nosná raketa H-IIA se sondou Amal (Naděje) odstartovala v pondělí těsně před 7:00 místního času (v neděli před půlnocí SELČ) z japonského vesmírného střediska Tanegašima. K Marsu by se měla dostat v únoru příštího roku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Start arabské družice na MarsVideo: Reuters

 
Článek

Na vyslání družice k Marsu vynaložily Spojené arabské emiráty asi 200 milionů dolarů (přes 4,5 miliardy Kč). Start rakety byl původně naplánován na 14. července, ale kvůli špatnému počasí se musel odložit.

Sonda Amal váží 1350 kilogramů a bude zkoumat atmosféru Marsu a monitorovat klimatické změny. Cílem vědecké mise je zachytit atmosféru Marsu v různých obdobích roku, který na této planetě trvá téměř 687 pozemských dnů.

Na Marsu kdysi zurčely řeky

Věda a školy

Aparát by se měl pohybovat na oběžné dráze Marsu ve výrazně větší vzdálenosti než předchozí mise, díky čemuž bude moci získat velmi plastický obrázek celodenního vývoje počasí na planetě.

Foto: Jon Gambrell, ČTK/AP

Příprava arabské sondy Amal

SAE přitom ještě před šesti lety, kdy svůj záměr dostat se k Marsu oznámily, žádnou vlastní vesmírnou agenturu ani specializované vědce neměly. „Je to neuvěřitelné,“ okomentoval tempo pokroku Brett Landin z Coloradské univerzity v Boulderu, kterého si desetimilionová blízkovýchodní země najala, aby na přípravu mise dohlížel. „Nic podobného jsem v životě nezažil,“ dodal podle vědeckého časopisu Nature.

V pozadí mise je snaha monarchie snížit svou závislost na ropě, která jí sice přinesla obrovské bohatství, ale jejíž rezervy nejsou nekonečné, a přeorientovat se na znalostní a inovační ekonomiku. Jen díky cestě k Marsu otevřely místní univerzity nové obory s předměty astronomie, fyzika a dalšími přírodními vědami.

Na Mars se nyní chystají i Američané a Číňané

K rudé planetě se v nejbližší době chystají vypravit své aparáty i Spojené státy a Čína. Obě velmoci chtějí na rudé planetě přistát. Čínská raketa Dlouhý pochod 5, která vynese k Marsu družici s přistávacím modulem a průzkumným vozítkem, odstartuje z kosmického střediska Wen-čchang na ostrově Chaj-nan koncem července nebo začátkem srpna, uvedla minulý týden čínská státní média. Jako nejpravděpodobnější den startu zmiňují 23. červenec.

Na Mars v létě odletí s roverem NASA jména 11 milionů lidí. Pokud nezasáhne koronavirus

Věda a školy

Američané hodlají svůj šestikolový rover jménem Perseverance (Vytrvalost) vyslat na Mars mezi 30. červencem a 15. srpnem. Robotické vozítko bude mimo jiné shromažďovat údaje o klimatu a geologii planety a sbírat vzorky hornin a prachu, které by v budoucnu měly být přepraveny na Zemi k analýze. Mise zahrnuje také hledání známek možného minulého života na Marsu. Žádné jiné zemi než USA se dosud nepodařilo na povrch Marsu dopravit zařízení, které by následně řádně fungovalo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám