Hlavní obsah

Na Mars v létě odletí s roverem NASA jména 11 milionů lidí. Pokud nezasáhne koronavirus

Washington

Pokud nynější pandemie způsobená koronavirem SARS-CoV-2 nezaviní odklad jako u evropské mise, zamíří letos v létě na Mars pomyslně o něco více lidí, než má Česko obyvatel. Jde samozřejmě jen o jména lidí, kteří projevili zájem poslat na rudou planetu své jméno vypálené na čipu spolu s novým robotickým vozítkem amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) nazvaným Perseverance (Vytrvalost).

Foto: NASA/JPL-Caltech

Na roveru na speciální desce už jsou připraveny tři čipy se jmény 10 932 295 zájemců.

Článek

Vesmírná agentura NASA na svém webu informovala, že na robotickém vozítku, v zásadě nachystaném k letu, už byly umístěny tři čipy se jmény 10 932 295 zájemců. Pro srovnání: Česká republika má přibližně 10,65 milionu obyvatel.

Vozítko NASA zamíří na Mars pod názvem Vytrvalost. Jméno vymyslel žák 7. třídy

Věda a školy

Čipy jsou na speciální vrstvou chráněné desce, která je připevněná ke středu zadního příčného nosníku roveru. Na tomto místě budou čipy viditelné pro kamery na Perseverance.

Ilustrace vypálená na desce podle NASA znázorňuje rover, který spojuje dva světy, ale také vzdává hold elegantní linii kreseb na plaketách sond Pioneer a Voyager 1 a 2.

Předpokládaný start rakety mezi 17. červencem a 5. srpnem

Americké vozítko má do vesmíru vynést raketa Atlas V z floridského Mysu Canaveral v časovém rozmezí od 17. července do 5. srpna. Přistání na rudé planetě v oblasti kráteru Jezero v současné době NASA plánuje na 18. února příštího roku.

Foto: NASA/JPL-Caltech

Robotické vozítko Perseverance

Perseverance je šestikolový automatický vědecký rover o hmotnosti 1043 kilogramů. Jeho mise zahrnuje především hledání známek možného minulého, nikoli současného, života na Marsu. Robotické vozítko bude také shromažďovat údaje o klimatu a geologii planety a sbírat vzorky hornin a prachu, které by někdy v budoucnu měly být přepraveny na Zemi.

Cílem projektu Mars 2020 s využitím Perseverance je rovněž připravit cestu pro výpravu lidských průzkumníků na Mars, doplňuje NASA.

Kvůli koronaviru se o dva roky odkládá evropská mise na Mars

Koronavirus

Jde jen o to, aby misi nepotkalo to, co se stalo té evropsko-ruské s názvem ExoMars. Ta se kvůli situaci kolem koronaviru v Evropě již o dva roky odložila, jak Novinky informovaly.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám