Hlavní obsah

Do vedení největšího vědeckého experimentu na světě byl jmenován český fyzik

Novinky,

Ředitel Ústavu fyziky plazmatu Akademie věd ČR Radomír Pánek se stal jedním ze dvou místopředsedů správní rady Evropského společného podniku Fusion for Energy (F4E), který sídlí ve španělské Barceloně, rovněž povede Technický poradní panel této rady. F4E má za úkol realizovat evropskou část projektu ITER, který je podle AV ČR nejen největším energetickým, ale i obecně vědeckým experimentem na světě.

Foto: Ústav fyziky plazmatu AV ČR

Radomír Pánek a experimentální tokamak

Článek

„Protože v minulosti tyto pozice zastávali jen reprezentanti hlavních hráčů v oboru, tedy Německo, Španělsko, Británie či Francie, lze to považovat za uznání toho, že se Česko dostalo v této oblasti výzkumu na vysokou úroveň. Naše Akademie věd je hlavními evropskými i světovými hráči brána velmi vážně,“ poznamenal ke svému zvolení Pánek, jehož ústav se účastní vývoje několika diagnostických systémů pro projekt ITER.

„Je to opravdu velké ocenění práce Ústavu fyziky plazmatu AV ČR, mám z toho velkou radost,“ dodala předsedkyně Akademie věd Eva Zažímalová.

ITER je projekt připravovaného tokamaku, který by se měl stát předstupněm ke komerčnímu využití termonukleární fúze v energetice. Kritici však upozorňují, že výzvy, jež musí projekt překonat, jsou enormní.

Pánkův ústav navíc provozuje též vlastní experimentální zařízení – tokamak COMPASS. Samotný tokamak je zařízení vytvářející tzv. toroidální magnetické pole, používané jako magnetická nádoba pro uchovávání vysokoteplotního plazmatu.

Čistá energie pro lidstvo

Cílem projektu ITER je realizace monumentálního zařízení na výrobu „čisté a téměř nevyčerpatelné energie“ (tzv. tokamak), které má za cíl prokázat možnost výroby elektrické energie z termojaderné fúzní reakce. Toto experimentální zařízení, na jehož vybudování se na jihu Francie podílí celý rozvinutý svět, by již mělo produkovat výkon 500 MW.

Český mikrobiolog získal grant 2,5 milionu eur na lepší využití sluneční energie

Věda a školy

Organizace F4E realizuje dodávky pro projekt ITER v celkovém rozpočtu kolem 12 miliard eur, tedy necelých 300 miliard korun.

V současnosti dokončuje v areálu o rozloze 180 hektarů stavbu cca 40 budov včetně reaktorového komplexu, dále koordinuje vývoj a konstrukci náročných technologických celků jako obrovských supravodivých magnetů, největší vakuové komory na světě, kryogenních systémů či speciálních diagnostik.

Německá energetika skončí s uhlím, na kompenzace půjde bilion

Ekonomika

Novou předsedkyní správní rady je Beatrix Vierkorn-Rudolphová, která v minulosti působila na spolkovém ministerstvu školství a výzkumu v Německu, kde zodpovídala za tamní velké výzkumné infrastruktury.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám