Hlavní obsah

Julius Lukeš získal jako jediný český vědec prestižní americké ocenění

Praha

Ředitel Parazitologického ústavu Biologického centra Akademie věd ČR Julius Lukeš obdržel letos jako jediný Čech ocenění Americké asociace pro rozvoj vědy (AAAS). Asociace jej zvolila jedním ze svých elitních členů (tzv. Fellows) v rámci biologické sekce, a to za dlouhodobý přínos evolučním studiím v protistologii a molekulární parazitologii se zaměřením na bičivky a výtrusovce.

Foto: Pavlína Jáchimová, Akademie věd ČR

Julius Lukeš

Článek

Většina z 416 laureátů, které letos AAAS vybrala, pochází z prestižních amerických univerzit. Lukeše na toto ocenění navrhli jeho američtí spolupracovníci, kteří rovněž patří mezi elitu Fellows AAAS.

„Kolega Julius Lukeš se vypracoval ve světově uznávaného odborníka v oblasti evoluce prvoků parazitických i volně žijících a mechanismů jejich adaptace k parazitismu. Jeho vědecké zájmy přesahují dalece do oblasti obecných otázek biodiverzity, významu mikroorganismů v biosféře naší planety i v biologické integritě člověka,” okomentoval úspěch ředitel Biologického centra AV ČR Libor Grubhoffer.

AAAS byla založena před 170 lety

Lukeš je zároveň profesorem na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Více než 20 let se zabývá molekulární biologií parazitických prvoků, kteří způsobují řadu závažných onemocnění.

Od roku 2004 je členem Učené společnosti ČR, v roce 2009 se stal prvním mimopražským laureátem ocenění Praemium Academiae, roku 2014 byl přijat do řad Americké mikrobiologické akademie (American Academy of Microbiology) a v roce 2015 do Evropské mikrobiologické akademie (European Academy of Microbiology).

AAAS byla založena v roce 1848 a je největším vědeckým společenstvím na světě. Zahrnuje téměř 250 přidružených organizací a akademií věd a vydává prestižní vědecký časopis Science. Tradice AAAS Fellows sahá do roku 1874 a zahrnuje velká vědecká jména, mimo jiné vynálezce Thomase Alvy Edisona.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám