Hlavní obsah

Do školy s testem, nebo vůbec. Online výuku mnohé školy zruší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od března budou moci někteří žáci do školy buď s negativním testem na koronavirus, nebo vůbec. Školy zároveň podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) nebudou muset pro ty, kteří zůstanou doma, zajistit nynější distanční výuku. Prohlásil to na středečním jednání sněmovního školského výboru. Někteří rodiče přitom s testováním svých potomků nesouhlasí, tito žáci však úplně bez podpory zůstat nemají.

Foto: ČTK

Ministr školství Robert Plaga

Článek

Zpět do lavic se mají žáci postupně vracet od března, testovat se mají sami ve školách pomocí antigenních testů (výtěr z kraje nosu), a to pravděpodobně dvakrát týdně.

Většina žáků se vrátí zpět do tříd nejdřív za měsíc

Domácí

Od 1. března má podle harmonogramu MŠMT začít návrat maturantů SŠ i posledních ročníků VOŠ, ale zřejmě jen když vláda sežene včas dostatek testů, kterých budou pro každotýdenní testování třeba miliony.

Středoškoláci se dále mají podle vládního záměru vrátit k praktickému vyučování od 8. března. Žáci 9. ročníků ZŠ mají nastoupit 15. března.

Půjde o automaticky omluvenou absenci z prezenčního vzdělávání. Školy budou instruovány, aby v rámci svých kapacitních možností těmto žákům poskytovaly podporu při vzdělávání.
Aneta Lednová, MŠMT

„Pokud děti odmítnou být testovány, tak nedává smysl, aby byly zařazeny do kolektivu prezenční výuky, a budou se muset učit doma. Neznamená to ale, že jim bude poskytována distanční výuka podle pravidel, která jsou v tuto chvíli jasná pro distanční výuku podle zákona,” uvedl Plaga při jednání školského výboru.

Před takovýmto přístupem varovala např. exministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD), která je členkou výboru. „Právo na vzdělání garantuje Listina základních práv a svobod. I tyto děti musejí mít cestu, jak se dále vzdělávat,” napsala Novinkám.

Učitelský spolek chce školy otevřít, ale bezpečně. Vyjmenoval podmínky

Věda a školy

Jak danou situaci vysvětluje samotné ministerstvo? „Základním smyslem zavedení plošného preventivního screeningu formou neinvazivních antigenních testů pro stanovené okruhy žáků a zaměstnanců škol na období března je ochrana veřejného zdraví. MŠMT tedy pro toto pilotní období (tedy žáky závěrečných ročníků SŠ, žáky konající praktické vyučování a žáky 9. ročníků ZŠ) počítá s tím, že žák, který se nebude chtít podrobit připravovanému testování, se nebude účastnit prezenčního vzdělávání a bude se nadále vzdělávat doma,” sdělila Novinkám mluvčí úřadu Aneta Lednová.

„Půjde o automaticky omluvenou absenci z prezenčního vzdělávání. Školy budou instruovány, aby v rámci svých kapacitních možností těmto žákům poskytovaly podporu při vzdělávání,” doplnila.

Rakousko je z testů ve školách nadšené. Česko je ani nedokáže rychle koupit

Domácí

Vláda shání miliony testů do škol

Domácí

Plaga ještě zdůraznil, že s ohledem na neinvazivní AG testy se rodiče opravdu nemusejí bát toho, co znají z PCR hloubkových odběrů z nosohltanu.

„Vnímám, že část rodičů je vůči tomu skeptická, ale je potřeba zachovat bezpečné prostředí ve školách. To znamená, že testování je nezbytnou podmínkou účasti na prezenčním vzdělávání,” zopakoval ministr na středeční tiskové konferenci.

Schválit samotesty

Zástupci školských odborů, zaměstnavatelů a samotného resortu školství každopádně v úterý vyzvali ministerstvo vnitra k urychlenému zakoupení a distribuci testů na covid-19 do škol. Apelovali i na ministerstvo zdravotnictví, aby urychlilo schvalování testů k samoodběru bez asistence zdravotníka.

Urychleně zajistěte testy do škol, vyzvala školská tripartita

Věda a školy

V současnosti jsou otevřené jen mateřské a speciální školy a první a druhé třídy ZŠ, ostatní se učí na dálku. Rovněž po otevření škol a testování tam zůstanou v platnosti další opatření, jako větrání a nošení roušek.

Někteří rodiče tvrdě proti testování

Kvůli chystaným testům a dalším přetrvávajícím opatřením musejí určité nelibosti některých rodičů čelit i samotní ředitelé škol, jak Novinkám potvrdil předseda Asociace ředitelů ZŠ Michal Černý.

Od matky jednoho školáka, jejíž jméno samozřejmě nezveřejňuje, obdržel tento ředitel Masarykovy základní školy v Praze-Klánovicích kupříkladu mail, který obsahoval mj. tyto výtky a projevy nesouhlasu:

„Naprosto nesouhlasím s tím, aby návrat do škol byl podmíněn nošením roušek ve školách, a je pro mě absolutně nemyslitelné, aby se moje děti jakýmkoliv způsobem testovaly. Považuji to za zásah do jejich integrity, základních práv a svobod a považuji to i za naprosto neproveditelný nesmysl. Už takto jsou děti na pokraji návštěvy psychologa (v lepším případě), imunita se jim nezoceluje, ale skomírá a není jim poskytováno ani adekvátní vzdělávání (naivně jsem si myslela, že na něj mají nárok, když ho platíme z našich daní). Jsem pro okamžitý návrat dětí do škol, ale bez jakýkoliv podmínek. Děti si nezaslouží být rukojmí, rodiče nemůže nikdo nutit nechat na dětech vykonávat zcela zbytečné, takřka lékařské zákroky, nedej bože ještě nezdravotníky.”

Od března se mohou žáci začít vracet do škol. Podmínkou budou negativní testy

Domácí

Méně kulantní zprávy od nespokojeného rodiče se dočkala třeba ZŠ Brjanská v Kladně – zde je doslovné znění mailu, který dostal její ředitel: „V žádným případě nebudete testovat naše děti! A už vůbec je nebudete nutit nosit symboly otroctví = náhubky, roušky. A ani k tomu nutit učitelky!! Nemáte na to právo. Vše je protizákonné. Jste srab a KOLABORANT!!! (jestli toto hodláte uplatňovat) Jestli se to ovšem stane, podáme na vás s ostatními rodiči trestní oznámení!”

Navržené testování je zbytečně složité, říká šéf asociace ředitelů ZŠ

Domácí

Černému kolegové ředitelé podle jeho slov poměrně často sdělují, že dostávají podobné nepřátelské reakce od rodičů dětí. Někteří rodiče se jen obávají karantény, jiní zase konstatují, že jde o princip – a že by se pak později mohl vstup do školních budov podmiňovat i očkováním.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám