Hlavní obsah

Do školek mohou všechny děti zdravotníků. Rotační výuka ZŠ pro ně rovněž neplatí

Praha

Pro děti zdravotníků, hasičů, policistů, pedagogů a dalších vybraných profesí nebude od pondělí platit omezení docházky na předškoláky, rovněž ani týdenní střídání výuky na prvním stupni ve škole a doma. V týdnu, kdy by měli mít žáci výuku na dálku, budou moci být celý den ve školní družině. Do školky budou moci děti těchto pracovníků i ve věku od dvou do pěti let.

Foto: Vojtěch Hájek, ČTK

Ilustrační fotografie

Článek

Vyplývá to z manuálu, který ministerstvo školství rozeslalo do škol.

Přehledně: Jaká pravidla budou provázet návrat žáků do škol

Domácí

Jelikož ale třídy základních škol budou chodit rotačně, pokud by tito žáci chodili jeden týden do jedné třídy (skupiny) a druhý týden do druhé, nepopře to onen systém nemíchání kolektivů?

Budou vždy ve své kmenové škole

„S koncem nouzového stavu v neděli 11. dubna zaniknou v pondělí i určené školy (zřizované kraji) pro vybrané profese,” okomentovala pro Novinky plánované změny tisková mluvčí MŠMT Aneta Lednová s odkazem na mimořádné opatření resortu zdravotnictví.

V jednom bodě daného opatření k provozu škol je uvedeno, že od 12. dubna se na děti zákonných zástupců vybraných profesí nebude vztahovat rotační výuka, navíc tyto děti budou denně chodit do své kmenové školy. „Týká se to dětí v MŠ a žáků na 1. stupni ZŠ,” doplnila Lednová.

Děti na Děčínsku možná v pondělí do školy nepůjdou

Domácí

Nedávalo nám to smysl. Zlínský kraj nakonec tvrdší režim mít nebude

Domácí

Podle tohoto opatření budou moct být tyto děti ve škole tedy i v týdnech, kdy jejich třída bude mít výuku z domova. Tento čas budou moci žáci strávit ve školní družině či ve školním klubu – ve své domovské škole – v neměnné skupině pro nejvýše 30 dětí, kde by se zároveň měli zapojovat do distanční výuky své třídy, jejíž zbytek (ať už většina, nebo menšina spolužáků) bude daný týden doma a dělat úkoly. Dohlížet na děti bude vychovatelka nebo jiný pedagogický pracovník.

Stejně jako při prezenční výuce se děti v celodenní družině budou muset dvakrát týdně testovat neinvazivními testy pro samoodběr na covid-19. O způsobu organizace rozhodne ředitel školy.

I děti ve školkách se budou testovat

Od pondělí se celkově do lavic vrátí děti z prvního stupně základních škol a do školek předškoláci, tj. ti, kteří mají povinný poslední rok školky. Na prvním stupni bude tzv. rotační výuka, kdy se děti budou po týdnu střídat v učení na dálku a ve škole.

Všechny školy v Česku jsou kvůli epidemii covidu od 1. března zavřené. Výjimkou jsou právě ty určené pro děti zdravotníků, hasičů či policistů, jejichž vyčlenění vláda po skončení nouzového stavu v neděli už nebude moci prodloužit. Potřebné zajištění péče o děti vybraných profesí, aby rodiče mohli chodit do práce, má umožnit zmíněné opatření ministerstva zdravotnictví.

Největší obavy ve školkách vyvolává testování

Domácí

Testovat se bude i ve školkách, kam v případě vybraných profesí budou moct chodit nejen předškoláci, ale i děti od dvou do pěti let. Chodit budou buď do samostatné neměnné skupiny, nebo se přidají do skupiny předškoláků. V obou případech bude podmínkou maximum 15 dětí. Rozhodnutí o organizaci bude na vedení školky. Roušky tyto děti – na rozdíl od školáků – ale nebudou muset nosit.

Žáci prvního stupně se do lavic vrátí 12. dubna, testováni budou dvakrát týdně

Domácí

Mezi vybrané profese, jejichž dětí se výjimky v docházce mohou týkat, jsou zařazeni zdravotníci, pedagogové zajišťující prezenční vzdělávání, policisté, vojáci, zaměstnanci hygienických stanic, sociálních služeb, Úřadu práce, správy sociálního zabezpečení a Finanční správy ČR. Svou práci musí rodiče doložit škole potvrzením zaměstnavatele.

Plaga: Na rotacích i omezení u školek trvám

Domácí

Reklama

Související články

Černý: Nesmíme děti začít hned zkoušet

Na ministerstvu školství vzniká manuál, jak by měli učitelé přistupovat k dětem po návratu do škol. Plán návratu popsal v rozhovoru pro Právo šéf Asociace...

Výběr článků

Načítám