Hlavní obsah

O otevření škol bude rozhodovat počet nakažených na 100 000 obyvatel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V otevírání škol bude hrát klíčovou roli týdenní počet případů na 100 000 obyvatel. Pokud bude v daném okrese dvojnásobně vyšší než v celé ČR, školy se tam otevírat nebudou. Plyne to z textu mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví. Aktuálně to hrozí v okrese Zlín, kde by se školy pro první stupně nemusely otevřít 12. dubna, jak je plánováno.

Foto: ČTK

Ministři zdravotnictví Jan Blatný (vpravo) a školství Robert Plaga (oba za ANO).

Článek

Ministr školství Robert Plaga přitom minulý týden tvrdil, že roli při určování toho, kde se školy otevřou, bude hrát reprodukční číslo. Pokud bude vyšší než 1, školy se neotevřou. Podle tohoto pravidla by se nyní otevřely školy v celé ČR.

O tom, kde školy otevřou, se definitivně rozhodne ve středu. Blatný v úterý mluvil pouze o okrese Zlín.

Plagovu podmínku otevření škol splňují všechny okresy: Číslo R je všude pod 1,0

Domácí

Současná sedmidenní incidence je nejhorší v okresech Zlín (347 případů na 100 000 obyvatel a Pelhřimov (465 případů na 100 000 obyvatel.)

Současně bude při otevírání škol zohledněn mezitýdenní nárůst nakažených.

Hejtman Zlínského kraje Radim Holiš (ANO) řekl, že kraj zatím oficiální informaci o posunutí termínu návratu dětí do škol na Zlínsku nedostal a ví ji jen z médií. Z dosavadních debat podle něj nevyplynulo, že by se školy v okrese neměly otvírat. "Chceme jednat o tom, za jakých okolností by se školy i na Zlínsku daly otevřít, uděláme pro to maximum," uvedl hejtman ke středeční schůzce krajského krizového štábu.

Školy by měly pro žáky prvních stupňů otevřít 12. dubna, půjde o rotační výuku, třídy se budou střídat po týdnu. V úterý to schválila vláda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám