Hlavní obsah

Do adaptačních a jazykových kurzů se zapojilo přes 30 tisíc ukrajinských dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Do adaptačních a jazykových kurzů pro ukrajinské uprchlíky se od začátku ruské agrese na Ukrajině zapojilo v Česku více než 30 tisíc ukrajinských dětí. Tyto aktivity v současnosti provozuje přes 400 organizátorů.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

„Hlavním záměrem výzev byla jak jazyková, tak adaptační podpora. Z předběžných informací vyplývá, že se aktivit podpořených ze tří klíčových výzev zúčastní téměř 30 tisíc ukrajinských dětí (ve věku MŠ a ZŠ - pozn. red.), dalších více než 3000 středoškoláků bylo podpořeno prostřednictvím intenzivních jazykových kurzů,“ shrnuli zástupci ministerstva školství na webu.

Na MŠMT končí příjem žádostí o dotace na češtinu a adaptaci pro Ukrajince

Věda a školy

Adaptační skupiny a prázdninové jazykové kurzy pro děti-cizince z Ukrajiny pořádá v současné době 389 organizátorů, od státu na to dostali celkem 245,6 milionu korun. V 16 792 očekávaných kurzech je místo až pro 29 735 dětí. Nejvíce aktivit aktuálně nabízejí v Praze a Středočeském kraji, následují kraje Jihočeský a Jihomoravský.

Ukrajinské děti se učí češtinu i o prázdninách

Domácí

Jazykové kurzy pro děti z Ukrajiny aktuálně pořádá 89 organizátorů, od státu na to získají dohromady 51,5 milionu Kč. Celkem 974 kurzů se může účastnit až 3145 dětí ve věku středoškoláků. Nejvíce kurzů se realizuje rovněž v Praze a Středočeském kraji, následují pak kraje Jihočeský a Moravskoslezský.

Ministerstvo školství vyčlenilo v dubnu na adaptační skupiny pro Ukrajince ve věku od tří do 15 let 1,25 miliardy korun a na kurzy češtiny pro běžence ve věku 14 až 18 let 150 milionů. O dotace mohly žádat veřejné VŠ a školská zařízení včetně středisek volného času, kraje a obce či městské části Prahy. Podporu na provoz adaptačních skupin mohly obdržet navíc i příspěvkové a nestátní neziskové organizace. Peníze mají vyčerpat na aktivity, které se budou konat do konce srpna. Organizátoři o ně mohli požádat do konce května. MŠMT poté ještě vypsalo další dotační program 100 milionů Kč na podporu prázdninových jazykových kurzů pro děti ve věku šest až 18 let.

„Všichni realizátoři se podle dosavadních zkušeností shodují, že děti z Ukrajiny projevují zájem zejména o trávení času s vrstevníky a o intenzivní jazykové vzdělávání. Je dobrou zprávou, že do adaptačních skupin ve věku 3-15 let se zapojilo přibližně 30 procent ukrajinských dětí. Tento fakt usnadní jejich vzdělávání na českých školách v novém školním roce,“ poznamenal k tomu náměstek ministra školství Jan Mareš.

V českých školách pracovalo skoro 1500 Ukrajinců

Resort školství zároveň nedávno informoval, že v tuzemských školách pracovalo v minulém školním roce téměř 1500 Ukrajinek a Ukrajinců. Vyplynulo to ze šetření, které MŠMT provedlo na konci června.

Cizinci by měli mít v ZŠ i SŠ od září lepší podporu ve výuce češtiny

Věda a školy

„V českých školách konkrétně pracovalo z řad Ukrajinek a Ukrajinců celkem 554 pracovníků vykonávajících pedagogickou činnost a 880 vykonávajících činnost nepedagogickou,“ konstatovala ředitelka tiskového odboru úřadu Lubomíra Černá.

(Povinná) školní docházka

Za připomenutí stojí i průzkum, který mezi 20. červnem a 13. červencem provedla společnost PAQ Research ve spolupráci se Sociologickým ústavem Akademie věd ČR mezi 1300 domácnostmi ukrajinských uprchlíků, ve kterých žije 1447 dětí ve věku dva až 17 let.

Pětina ukrajinských středoškoláků v Česku se v červnu neúčastnila výuky, tvrdí průzkum

Věda a školy

Podle něj pětina ukrajinských středoškoláků, kteří přišli s rodinami do Česka po únorovém ruském vpádu, se v červnu neúčastnila výuky v tuzemských školách, navíc se ani neučila na dálku z Ukrajiny. Mezi ukrajinskými dětmi, které by měly chodit na ZŠ, jich ze vzdělávání vypadlo 13 procent a mezi předškoláky 69 procent.

V zápisech ukrajinským rodičům prý bránilo odmítání ze strany českých škol a školek, nedostatek míst i malá informovanost.

Školy: Uznejme běžencům online výuku

Domácí

Ke školní docházce od letošního září se pak přihlásilo 40 tisíc ukrajinských dětí. To je o 30 tisíc méně, než jich od začátku ruské invaze přišlo do ČR. Po jednání vlády s hejtmany to sdělil předseda Asociace krajů Martin Kuba (ODS).

Důvodem, proč se dětí do škol přihlásilo méně, může být podle něj i fakt, že se jich část vrátila zpět na Ukrajinu.

Do českých škol se nepřihlásila skoro polovina ukrajinských dětí

Domácí

Přesné počty Ukrajinců zapsaných do škol pro příští školní rok má mít MŠMT k dispozici ve druhé polovině srpna. Zákon nově stanovuje, že uprchlíci musejí začít plnit povinnou školní docházku v Česku nejpozději do 90 dnů ode dne poskytnutí dočasné ochrany.

Možnost vytvářet ukrajinské třídy bude prodloužena, Zeman podepsal novelu

Věda a školy

Váleční uprchlíci z Ukrajiny začali do Česka přicházet po začátku ruského útoku na Ukrajinu 24. února. Od počátku invaze jich podle ministerstva vnitra získalo víza 397 733. Přesný počet utečenců, kteří pobývají v České republice, není znám, část z nich odjíždí do jiných zemí nebo se vrací na Ukrajinu.

V červnu úřady odhadovaly, že v Česku zůstává asi 280 až 300 tisíc běženců z Ukrajiny. Děti a mládež ve věku do 18 let tvořily podle resortu vnitra k 22. červnu asi třetinu.

Praha rozšíří počet míst v gymnáziích a dalších maturitních oborech, oznámil Hřib

Věda a školy

Výběr článků

Načítám