Hlavní obsah

Dlouhé dojíždění do práce člověka opravdu zabíjí, potvrdili vědci

Novinky, jky
Umeå

Lidé, kteří si stěžují, že je dlouhé dojíždění do práce ničí, mohou být pravdě blíže, než si vůbec umí představit. Vědci ve své nové studii došli k tomu, že lidé, kteří dojíždí každý den do práce více než 50 kilometrů, umírají dříve než ti, kteří žijí svému zaměstnání blíže. Informoval o tom britský Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Delší dojíždění do práce zhoršuje zdraví. Na dopravním prostředku nezáleží.

Článek

Odbornice Erika Sandowová ze švédské univerzity ve městě Umeå prezentovala svá zneklidňující zjištění v tomto týdnu. Ukazují, že ti, kteří každý den musí jezdit do práce více než 50 kilometrů, častěji trpí vysokým krevním tlakem, stresem a onemocněním srdce.

Ti, kteří dojíždí velké vzdálenosti do práce si také během své pracovní kariéry vybírají více nemocenské a také je po dobu aktivního pracovního života více trápí problémy s nadváhou. Už dřívější studie Sandowové ukázala, že si zdlouhavé dojíždění vybírá daň na vztazích těchto lidí.

Riziko předčasné smrti pak hrozí prý zejména daleko dojíždějícím ženám s nízkým platem či nízkým vzděláním. Sandowová si to vysvětluje tím, že ženy mají oproti mužům navíc ještě stres z pracovních povinností v domácnosti, kterých mívají obecně více než muži.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám