Hlavní obsah

Dalekohled Jamese Webba nepoškozen, 22. prosince vyrazí do kosmu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je potvrzeno, že drobná nehoda, ke které nedávno došlo v zařízení pro přípravu družic na kosmodromu v Kourou v jihoamerické Francouzské Guyaně, nepoškodila kosmický dalekohled Jamese Webba, který má nahradit dosluhující Hubbleův teleskop. Může se tak přikročit k další fázi předstartovních příprav letu do vesmíru. Termín startu rakety s aparátem je aktuálně 22. prosinec ve 13:20 SEČ.

Foto: Twitter NASA

Obří zrcadlo Webbova teleskopu

Článek

Inženýři dokončili ve středu 24. listopadu další testování, které potvrdilo, že Webbův teleskop je připraven k letu, informoval americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Kvůli incidentu na kosmodromu se odkládá odlet Webbova teleskopu do vesmíru

Věda a školy

Odborníci z NASA následně dospěli k závěru, že při incidentu nebyly poškozeny žádné součásti této chystané vesmírné observatoře. Ve čtvrtek tak mohlo dojít k zahájení operace doplňování paliva observatoře, které potrvá asi 10 dní.

Incident na kosmodromu

Start Webbova dalekohledu se původně plánoval na březen, ale kvůli pandemii se musel přeložit na tento měsíc a poté na 18. prosinec. Po incidentu na kosmodromu Kourou však hrozil i větší odklad než na zmíněný 22. prosinec.

Technici se tehdy chystali připevnit k teleskopu adaptér sloužící pro připevnění k nosné raketě Ariane 5, když se náhle uvolnil upínací pás, což způsobilo vibrace v celém vesmírném dalekohledu.

Teleskop představuje mezinárodní projekt, který má prozkoumat každou fázi kosmické historie – od naší Sluneční soustavy až po nejvzdálenější pozorovatelné galaxie v raném vesmíru a vše mezi tím. Bude využit ke zkoumání vývoje prvních galaxií a hvězd po tzv. velkém třesku, dále má pátrat po známkách možného života mimo Sluneční soustavu.

NASA oznámila datum vypuštění teleskopu Jamese Webba

Věda a školy

Již plně otestovaný dalekohled nové generace, společný projekt NASA, Evropské kosmické agentury (ESA) a Kanadské kosmické agentury (CSA) za 10 miliard dolarů (cca 215 miliard korun), je pomyslným nástupcem dosluhujícího, ale stále funkčního Hubbleova vesmírného dalekohledu.

Hubbleův teleskop potvrdil, že se na Jupiterově měsíci odpařuje voda. Jen na jedné polokouli

Věda a školy

Až Webbův teleskop dosáhne svého finálního umístění na oběžné dráze kolem Slunce zhruba 1,5 milionu kilometrů od Země a začne pracovat, půjde o největší a nejvýkonnější dalekohled, jaký kdy byl do vesmíru vyslán.

Přístroj se skládá z 18 šestiúhelníkových beryliových zrcadel o celkovém průměru 6,5 metru, jejichž polohu půjde ovládat ze Země. Pojmenován byl po Jamesi E. Webbovi, jenž byl ředitelem NASA v 60. letech, v době, kdy vrcholily vesmírné závody USA a SSSR.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám