Hlavní obsah

Cvičná internetová šikmá plocha má ochránit dospívající před tou skutečnou

Právo, ťas

Na „cvičnou“ šikmou plochu zve děti a mladé lidi stejnojmenný internetový videoportál. Vznikl ve spolupráci Centra aplikované antropologie a terénního výzkumu Filozofické fakulty Západočeské univerzity v Plzni, obecně prospěšné společnosti Tady a teď a Nadace Vodafone. Jeho cílem je ochrana před skutečnými šikmými plochami, po kterých je v životě velmi lehké sklouznout.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Videoportál sikmaplocha.cz chce pomáhat nejmladší generaci žít bez dluhů, komunikovat s úřady a možnými zaměstnavateli nebo třeba správně vyplňovat nejhrůznější úřední formuláře, uvedl pro ČTK šéf projektu Tomáš Hirt.

„Najdeš tady spoustu krátkých a snad i zábavných ‚lekcí‘ rozdělených podle témat: práce, bydlení, finance, vzdělávání. Začít můžeš, kde chceš, po dokončení lekce ti ‚šikmá plocha‘ sama nabídne, kudy jít dál. Také je ti k dispozici slovníček, kde jsou vysvětlené různé pojmy, které se při řešení různých úředních a finančních věcí vyplatí znát,“ vysvětlují internetové stránky projektu.

Jak odolat nevýhodným půjčkám

„Děti a mladí nejsou vybaveni dostatečnými kompetencemi k tomu, aby dokázali odolat půjčkám a nevýhodným finančním produktům. Ministerstvo školství začíná razit ideu finanční výchovy, která by měla být součástí vzdělávání na základních a středních školách, protože zadlužování začíná být výrazným společenským problémem," dodávál Hirt.

Portál také učí vyznat se v nevýhodných pracovních smlouvách různých agentur, jednat se zaměstnavateli a ve výběrových řízeních. Finanční výchovu plánuje ministerstvo jako jedno z průřezových témat, mezi nimiž je třeba i multikulturní výchova.

I patnáctiletí mohou způsobit rodičům finanční problémy

Už vinou například patnáctiletých se podle Hirta dostávají do problémů jejich rodiče kvůli pokutám v MHD. Osmnáctiletí jsou velmi snadným terčem a chodí si pro půjčky sami, protože nedokážou odložit své požitky. Musí mít určité boty, bundu a hi-fi soupravu, dodal.

„Nechali jsme se volně inspirovat portálem Youtube. Portál zprostředkovává informace krátkou a vizuálně atraktivní formou, která je pro dnešní mládež jediná stravitelná,“ vysvětluje Hirt. Využívá jazyk mladých, audioprvky, kvízy a přiřazování možností.

Reklama

Související témata:
Jan Hirt

Výběr článků

Načítám