Hlavní obsah

Čtveřice astronautů se vrátila z ISS. Loď přistála v Mexickém zálivu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Návratová kabina kosmické lodi Crew Dragon Endurance se čtyřmi astronauty na palubě v pátek v 6:43 SELČ bezpečně přistála ve vodách Mexického zálivu u pobřeží Floridy. Informoval o tom americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Cesta z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) zpět na zemský povrch trvala necelých 24 hodin.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Astronauti se úspěšně vrátili z ISSVideo: Reuters

 
Článek

Čtveřice tvořená Američany Thomasem Marshburnem, Kaylou Barronovou a Rajou Charim z NASA a Němcem Matthiasem Maurerem zastupujícím Evropskou kosmickou agenturu (ESA) působila na ISS od loňského listopadu.

Astronauti tam prováděli řadu experimentů: od pěstování chilli papriček v nulové gravitaci až po testování robotů.

Od ISS odletěla kabina se čtyřmi astronauty, kteří byli na stanici od listopadu

Věda a školy

Pro čtyřčlennou posádku Crew-3 tak definitivně skočila jejich mise trvající 176 dní, dvě hodiny a 40 minut, přičemž přímo na kosmické stanici strávili 174 dní, pět hodin a 48 minut. Šlo o třetí dlouhodobou misi na ISS obsluhovanou společností SpaceX miliardáře Elona Muska.

Kapsle Crew Dragon odletěla od orbitálního komplexu ve čtvrtek v 7:20 SELČ. Marshburn poslední den mise předal velení stanice Rusovi Olegu Artěmjevovi.

Prapor vítězství a střídání posádek

Ruští kosmonauti minulý týden na ISS umístili repliku tzv. praporu vítězství. Artěmjev a jeho kolega Denis Matvějev jej během své „vesmírné procházky“ rozvinuli na vnější straně ruského víceúčelového laboratorního modulu Nauka. Podobnou vlajku se srpem a kladivem vztyčili 30. dubna 1945 před finálním dobytím Berlína vojáci Rudé armády nad budovou Reichstagu (říšského sněmu).

Ruští kosmonauti šli na vesmírnou procházku aktivovat robotickou ruku

Věda a školy

Podle popularizátora kosmonautiky Milana Halouska z České kosmické kanceláře a České astronomické společnosti to zkrátka kosmonauti dostali nařízeno, a tak to udělali.

„Nic většího ani nic menšího bych za tím nehledal,“ vyjádřil se k dotazu Novinek s tím, že vztahy na stanici jsou podle všech informací korektní.

BEZ KOMENTÁŘE: Ruští kosmonauti při výstupu do vesmíru rozvinuli repliku vítězné vlajkyVideo: AP

Artěmjev s Matvějevem jinak strávili v otevřeném kosmickém prostoru sedm hodin a 42 minut. Měli splnit několik úkolů včetně přípravy evropského robotického manipulátoru ERA (European Robotic Arm) připojeného k modulu Nauka.

Dvojice kosmonautů zahájila danou pracovní směnu vně ISS ve čtvrtek 28. dubna. Další pracovní výstup se má uskutečnit 19. května.

Astronauti na palubě ISS přivítali nové kolegy

Věda a školy

Na ISS bylo onen dubnový den rušno. Před venkovními aktivitami ruských kosmonautů totiž na stanici dorazili v lodi Crew Dragon Freedom její čtyři noví obyvatelé: američtí astronauti Jessica Watkinsová, Robert Hines a Kjell Lindgren z NASA a jejich italská kolegyně Samantha Cristoforettiová z ESA (posádka Crew-4).

Kromě zmíněné nové čtveřice a Artěmjeva s Matvějevem je aktuálně na oběžné dráze ještě jejich ruský kolega Sergej Korsakov.

Rusko odejde z mezinárodní orbitální stanice ISS. Ale tají kdy

Evropa

Výběr článků

Načítám