Hlavní obsah

Čína může plánovat vojenské ovládnutí Měsíce, tvrdí NASA. Pomluva, reaguje Peking

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína v pondělí odmítla tvrzení šéfa amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA), podle něhož by mohla v rámci vojenského programu plánovat ovládnutí Měsíce. Komentář Billa Nelsona označil Peking za nezodpovědnou pomluvu a uvedl, že vždy vyzýval k budování společenství národů v kosmu. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Šéf NASA Bill Nelson

Článek

Čína v posledním desetiletí zintenzivnila tempo svého vesmírného programu a zaměřila se zejména na průzkum Měsíce. V roce 2013 přistála nepilotovaná čínská vědecká sonda na lunárním povrchu.

Očekává se, že koncem tohoto desetiletí vyšle na Měsíc další loď, tentokrát ale s kosmonauty na palubě.

Na čínské vesmírné stanici je nová posádka. Zahájila trvalé obydlení „Nebeského paláce“

Věda a školy

„Musíme se obávat toho, že Čína přistane na Měsíci a řekne: ‚Teď je náš a vy se držte dál',“ řekl ředitel NASA Bill Nelson německému bulvárnímu listu Bild v rozhovoru zveřejněném v sobotu.

Dodal, že čínský vesmírný program je vojenského charakteru a země ukradla nápady a technologie ostatním.

Evropská agentura posiluje spolupráci s NASA na průzkumu Měsíce. Řeší se i Mars

Věda a školy

„Není to poprvé, co šéf amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír ignoruje fakta a mluví o Číně nezodpovědně. Americká strana neustále šíří pomlouvačnou kampaň proti normálním a rozumným čínským snahám ve vesmíru. Čína se proti takovým výrokům důrazně ohrazuje,“ prohlásil mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ťien.

Čína podle ministerstva vždy prosazovala budování společné budoucnosti lidstva ve vesmíru a stavěla se proti jeho vyzbrojování a jakýmkoli závodům ve zbrojení mimo Zemi.

K Měsíci odstartovala nová sonda

Věda a školy

NASA v rámci svého programu Artemis plánuje v roce 2024 vyslat misi s posádkou na oběžnou dráhu Měsíce a do roku 2025 chce uskutečnit přistání s posádkou v blízkosti jižního pólu Měsíce.

Číňané plánují misi k jižnímu pólu Měsíce bez posádky ještě v tomto desetiletí.

Čínská kosmická loď nafotila celou rudou planetu

Věda a školy

Čína se po někdejším Sovětském svazu a po Spojených státech v roce 2003 stala teprve třetí zemí, která dokázala vlastními silami vynést na oběžnou dráhu člověka. V roce 2008 první čínský kosmonaut vystoupil do volného prostoru, v roce 2013 přistála nepilotovaná čínská vědecká sonda na Měsíci, loni pak na Marsu.

Ruští kosmonauti na ISS oslavili dobytí Luhanské oblasti

Za připomenutí ještě stojí, že ruští kosmonauti v pondělí na palubě Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) oslavili dobytí východoukrajinské Luhanské oblasti ruskými silami.

ON-LINE: Válka na Ukrajině

Válka na Ukrajině

„Den osvobození Luhanské lidové republiky (LNR). Slavíme na Zemi i ve vesmíru,“ uvedla ruská vesmírná korporace Roskosmos na sociální síti Telegram.

Příspěvek vesmírná agentura doplnila fotografií kosmonautů Olega Artěmjeva, Denise Matvějeva a Sergeje Korsakova, jak se usmívají a v rukou drží vlajku luhanských separatistů.

Astronauti mají po návratu z vesmíru problém s obnovou kostní hmoty, zjistila studie

Věda a školy

Rusko samostatnost samozvané LNR a Doněcké lidové republiky (DNR) uznalo krátce předtím, než v únoru vojensky napadlo Ukrajinu. Útok odůvodnilo mj. potřebou chránit tamní ruskojazyčné obyvatelstvo před údajným útlakem Kyjeva.

Rusové v neděli oznámili, že ruské a separatistické síly získaly plnou kontrolu nad Luhanskou oblastí poté, co dobyly její poslední velké město v ukrajinském držení Lysyčansk. Kyjev kontroval, že hodlá ztracená území získat zpět po přeskupení svých jednotek a zahájení protiofenzivy s pomocí západních zbraní dlouhého dosahu.

Putin vyhlásil vítězství v Luhanské oblasti

Evropa

Později v pondělí navíc ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil vítězství ruských sil ve východoukrajinské Luhanské oblasti. Učinil tak den poté, co se ukrajinská armáda stáhla z Lysyčansku.

Co se týká ISS, tak kromě trojice ruských kosmonautů se na tomto orbitálním komplexu v současné době nacházejí tři američtí astronauti z NASA Jessica Watkinsová, Robert Hines a Kjell Lindgren a jejich italská kolegyně z Evropské kosmické agentury (ESA) Samantha Cristoforettiová.

Čtveřice astronautů se vrátila z ISS. Loď přistála v Mexickém zálivu

Věda a školy

Budoucnost ISS je kvůli válce na Ukrajině nejistá. Šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin dříve pohrozil ukončením mise, pokud Západ nezruší sankce vůči podnikům zapojeným do ruského kosmického průmyslu.

Ruská kosmická agentura otevřeně vyhrožuje Muskovi

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám