Hlavní obsah

Blízko Země proplul asteroid velikosti domu, otestoval varovný systém

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malý asteroid nazývaný 2012 TC4 o šířce 12 metrů se ve čtvrtek ráno přiblížil k naší planetě na pouhých 43 tisíc kilometrů. Vědci z amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) delší dobu věděli, že ke srážce s planetkou dojít nemůže, hodlali však lépe vyzkoušet systém obrany Země před těmito vesmírnými tělesy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Animace - asteroid 2012 TC4Video: NASA/JET PROPULSION LABORATORY-CALTECH, Reuters

 
Článek

Vzdálenost asteroidu 2012 TC4 od naší planety činila o něco více než desetinu vzdálenosti mezi Zemí a Měsícem, který je od nás 384 tisíc kilometrů daleko. NASA uvedla, že putoval těsně nad orbitální výškou geostacionárních družic, ty se nacházejí přibližně ve výšce 36 tisíc kilometrů nad zemským povrchem.

I proto bylo vesmírný objekt, velikostí odpovídající tomu, který roku 2013 explodoval nad ruským městem Čeljabinsk, možné přesněji studovat, ač se pohyboval vysokou rychlostí 26 tisíc kilometrů za hodinu. Nejblíže byl ráno nad Antarktidou, dobře ho bylo možné vidět i z Austrálie.

Předstírání, že šlo o hrozbu

Astronomové na celém světě asteroid už delší dobu sledují, s jeho pomocí chtěli otestovat možnosti mezinárodního varovného systému před potenciálně nebezpečnými asteroidy. To má podle NASA v budoucnu sloužit k nalezení „skutečné hrozby srážky Země s asteroidem”.

Těleso umožnilo vyzkoušet systémy varování. Výstražné systémy se mají aktivovat, pokud by naší planetě hrozila vesmírná kolize.

„Předstírali jsme, že jde o kritický objekt, u něhož je značné riziko, že narazí do Země. Otestovali jsme komunikační kanály, teleskopy a radarové systémy pro pozorování,” uvedl Detlef Koschny z Evropské kosmické agentury (ESA), která se problematikou rovněž zabývá.

Agentura NASA zveřejnila video ukazující pohyb asteroidu 2012 TC4, který zachytil teleskop v japonském Naganu. 

Přispět mohli i amatérští pozorovatelé oblohy, avšak běžná technika aktuálně neumožnila kvůli rychlosti asteroidu a podnebí příliš kvalitní pozorování, jak zmiňuje agentura Reuters.

Vědci 2012 TC4 objevili, jak napovídá název, v roce 2012, ale krátce poté jeho dráhu ztratili. Správně nicméně předpokládali, že bude na podzim letošního roku opět plně pozorovatelný.

NASA: Příštích 100 let se nemusíme bát

Na „souboj“ s asteroidy se odborníci připravují už dlouho. Loni v lednu Američané například založili Úřad koordinace planetární obrany. Pomocí kinetické energie se plánuje vychýlit potenciálně rizikové vesmírné těleso ze své dráhy. [celá zpráva]

„Ano, jsme schopni asteroid zasáhnout,” ujistil v této souvislosti britský list The Guardian specialista na asteroidy Koschny.

Složité bude podle něj zaměření a načasování. Dodal, že trajektorie 2012 TC4 se kvůli jeho poměrně malé velikosti zaznamenala až v červenci. Velký asteroid, který by nás mohl ohrozit, by měli vědci identifikovat s mnohem větším předstihem.

Letos na přelomu srpna a září bylo možné pozorovat mnohem větší planetku, 4,5kilometrovou Florence. Měla by značně ničivý potenciál, kolem Země však prosvištěla ve vzdálenosti sedmi miliónů kilometrů. [celá zpráva]

Důležité je, že podle americké vesmírné agentury nás v příštích 100 letech žádný známý asteroid výrazně neohrozí. To ale pochopitelně neznamená, že se nemůže z hlubin kosmu vynořit nějaký, o kterém zatím nevíme.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám