Hlavní obsah

Biologové žádají větší ochranu parazitů

– Washington

Říjnové vydání odborného časopisu Biological Conservation přišlo s návrhem „globálního plánu na záchranu parazitů”. Asi desítka vědců z celého světa v něm varuje před zkáznými následky, pokud by se lidstvu podařilo tuto často přehlíženou a nepříliš oblíbenou skupinu organismů na Zemi vyhubit, napsal list The Washington Post.

Foto: Profimedia.cz

Parazitická vosa Colpoclypeus florus útočí na larvu můry Choristoneura rosaceana. Tyto larvy se živí listy řady rostlin - včetně těch, které jsou významné v zemědělství. Některé parazitické vosy jsou tedy v boji proti těmto škůdcům v USA užitečné.

Článek

„Nalezneme je napříč celým stromem života v každém ekosystému. Parazité jsou jedněmi z nejrůznorodějších a ekologicky nejdůležitějších zvířat na Zemi – ale téměř ve všech případech jsou nejméně chráněni při snahách o zachování ekosystémů a volně žijících živočichů,” píší autoři plánu.

Vědci znají mnoho důvodů, proč si parazitů vážit. Jedna z hypotéz tvrdí, že správně fungujícího lidského imunitního systému lze dosáhnout jen po nákaze různými červy.

Požadují proto nejen prohlásit některé z parazitů za chráněné, ale také výrazně posílit výuku o těchto organismech ve školách a povzbudit i zájem široké veřejnosti.

Neexistuje zdravý ekosystém bez parazitů

„Většina lidí slyšela o parazitech jen tehdy, když se mluvilo o těch, kteří jsou škodliví pro lidi,” řekla spoluautorka Kelly Speerová. „Přitom ale neexistuje zdravý ekosystém, který by v sobě neměl parazity,” dodala.

Do roku 2070 může zmizet až 10 procent hmoty dřevin. Na studii se podíleli i Češi

Věda a školy

Vědcům je dnes známo mnoho důvodů, proč si parazitů vážit. Jedna z hypotéz třeba tvrdí, že správně fungujícího lidského imunitního systému lze dosáhnout jen po nákaze různými červy.

Parazitní druhy vos také např. ve Spojených státech šetří farmářům miliony dolarů ročně, protože likvidují zemědělské škůdce tím, že do jejich těl kladou vajíčka, která následně po vylíhnutí hmyz sežerou zaživa.

Pouhé procento známých cizopasníků napadá člověka

Jen asi jedno procento ze všech známých parazitů přitom napadá člověka. „Jsou to regulátoři populací, jsou základem řady vazeb v potravinových řetězcích a tvoří hodně biomasy v ekosystémech,” vysvětlil další autor plánu Colin Carlson.

Jsou podle něj jako temná hmota – pohybují se skrz ekosystémy, propojují jednotlivé prvky a hrají zásadní roli, ale prakticky nikdy je nevidíme.

Paraziti z hrobů ukazují, jakým byli ve středověku problémem

Věda a školy

Je těžké přesně vyčíslit, jaké výhody cizopasníci světu přinášejí, protože ani v dnešní době jednoduše nevíme, kolik jich vlastně je. Vědci se domnívají, že asi 40 procent ze všech živočichů jsou parazité, ale jen zlomek z nich už se podařilo určit, ačkoli se nachází téměř na každém tvorovi. Biologové proto volají po rychlém zlepšení znalosti vědců o co největším množství druhů parazitů.

Vyhyne za 50 let třetina parazitických červů?

Obavy z vyhynutí těchto organismů přitom nejsou neopodstatněné. Parazité čelí stále většímu tlaku kvůli úbytku přirozeného prostředí, klimatickým změnám a vymírání svých hostitelů.

Nedodržoval hygienu, v břiše se mu vyklubalo přes sto červů

Koktejl

„Realita je taková, že vždy, když vymře například vakovlk, tak nepřijdete jen o něj, a tím pádem o jeden druh. Přijdete o celou řadu druhů,” poznamenal Kevin Lafferty z americké geologické služby USGS. Kupříkladu studie z roku 2017 předpovídá, že by na Zemi mohla do roku 2070 vyhynout až třetina parazitických červů.

Nejde o ochranu komárů či guinejských červů, kteří škodí lidem

V rámci záchrany parazitů, kteří s námi stále přežívají, volají vědci po ambiciózní veřejné osvětové kampani. Nejde přitom o ochranu parazitů škodlivých lidem, jakými jsou komáři přenášející malárii nebo takzvaní guinejští červi.

Za úpornou bolestí hlavy stála larva tasemnice

Koktejl

Cílem vědců je informovat o všech těch ostatních, kteří si podle nich zaslouží větší ohled veřejnosti, než by se na první pohled mohlo zdát. Zvláště o tasemnicích by se podle ekoložky Chelsey Woodové z Washingtonské univerzity mohly točit pořady pro hlavní vysílací čas v televizích.

„Už máme Týden žraloků (na kanálu Discovery Channel – pozn. ČTK). Myslím, že nastal čas pro Týden parazitů,” pověděla listu The Washington Post.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám