Hlavní obsah

V českokrumlovském rybníku se objevil nebezpečný parazit, zavrtává se do kůže

Právo, kal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Laboratorní testy potvrdily v Hornobránském rybníku v Českém Krumlově výskyt cerkárií ptačí motolice. Jedná se o parazity, kteří opouštějí těla vodních plžů, ptáků i divokých kachen a člověku se zavrtávají do kůže. Způsobují dermatitidu, která se projevuje puchýři a zarudnutím kůže.

Foto: Petra Nestávalová, Právo

Cerkárie ptačí motolice se objevily v Hornobránském rybníku.

Článek

Hygienici proto apelují na veřejnost, aby se v rybníku v žádném případě nekoupala. Navíc je tu také zvýšený výskyt sinic. Na zakalenou vodu upozornili hygieniky sami lidé, kteří se do rybníka chodili koupat. Měli totiž obavy, že rybník znečišťují chemické látky a odpadní voda. To se ale nepotvrdilo.

„Odebrané vzorky z rybníka odhalily zvýšený výskyt cerkárií ptačí motolice a bohužel i sinice. Voda v Hornobránském rybníku není teď vhodná ke koupání,“ zdůraznila Vlasta Horáková z českokrumlovského odboru životního prostředí.

Koupaliště v obležení, voda dobrá

Domácí

Rybník spadá do majetku města Český Krumlov a to okamžitě přistoupilo k opatřením, která mají zajistit zlepšení kvality vody.

„Do Hornobránského rybníka se přivaděčem z Drahoslavických rybníků začne napouštět voda. Ta se obmění a pokusíme se eliminovat sinice. Nicméně cerkárií se tím nezbavíme a stále bude koupání na vlastní nebezpečí,“ řekl Martin Hák, místostarosta Českého Krumlova, s tím, že dalším opatřením je čištění břehů od vegetace a zákaz krmení kachen.

Kam k vodě? Biotopy, zatopené pískovny i čistá jezera

Cestování

Jak se zbavit cerkárií, to bude město v následujících dnech řešit s odborníky z Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích a Státního zdravotního ústavu v Praze. Řešením je například sběr plžů, vypuštění rybníka na zimu či nasázení línů, kteří vodní plže požírají.

Reklama

Výběr článků

Načítám