Hlavní obsah

Za úpornou bolestí hlavy stála larva tasemnice

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Australští vědci popsali na konci září v Americkém žurnálu tropické medicíny a hygieny případ pětadvacetileté ženy, které byla diagnostikována těžká migréna s vizuální aurou. Další vyšetření však ukázalo, že za její potíže mohla larva tasemnice dlouhočlenné. Tento případ je zvláštní tím, že žena necestovala do žádných zemí, kde se tasemnice běžně vyskytuje.

Foto: Profimedia.cz

Tasemnice dlouhočlenná a mozek pacienta zasažený cysticerkózou (ilustrační foto)

Článek

Tasemnice dlouhočlenná (Taenia solium) je lidský parazit, kterého lze nalézt téměř po celém světě, respektive všude tam, kde do blízkého kontaktu přicházejí lidé s prasaty. Tasemnice totiž potřebuje mezihostitele, ve kterém se vyvinou larvy, které se následně dostávají do lidského hostitele, kde ve střevech dospívají. S lidskými výkaly se následně rozšiřují i vajíčka tasemnice.

Tento parazit je tedy rozšířený tam, kde je tento koloběh uzavřený. Tedy v místech, kde jsou chována prasata ve špatných hygienických podmínkách a mohou přijít do styku s lidskými exkrementy. Typicky jde o území Latinské Ameriky, Afriky či jihovýchodní Asie. V západních zemích, a rovněž v zemích, kde je z náboženských důvodů zakázáno jíst vepřové, je výskyt tasemnice dlouhočlenné sporadický.

V Austrálii jsou případy tasemnice vzácné a doposud šlo vždy o pacienty, kteří přicestovali ze země výskytu. Právě proto lékaře zaujal případ pětadvacetileté baristky, která nikdy neopustila Austrálii a nepřišla do styku s nikým pocházejícím ze zemí, kde se tasemnice vyskytuje.

Od osmnácti let trpěla žena silnými bolestmi hlavy, které byly nejprve diagnostikovány jako migréna s vizuální aurou (neurologickou poruchou vidění, která může provázet počátek migrénového záchvatu). Bolesti se však zhoršovaly a trvaly stále delší a delší dobu.

Na závažné onemocnění zemře 50 tisíc lidí ročně

Následné vyšetření na magnetické rezonanci odhalilo něco, o čem se doktoři domnívali, že je mozkový absces nebo nádor. Během operace však s překvapením zjistili, že se jedná o cysticerkus, lidově řečeno boubel.

Tak se označuje larvální stadium tasemnice. To se obvykle vyvíjí v mezihostiteli, praseti. Jelikož je však lidský a prasečí trávicí systém podobný, mohou larvy skončit i v lidském těle. Z vajíček se působením trávicích enzymů uvolní larvy, kterým se říká onkosféra, ty proniknou střevní stěnou a krví jsou rozneseny do celého těla. Tam, kde se uchytí, tak se zapouzdří a vzniknou cysticerky. Ty mohou žít v těle řadu let.

Muž si stěžoval na bolesti hlavy. Deset let měl v mozku larvu tasemnice

Koktejl

Larvy se z prasat mohou dostat do lidského těla spolu se špatně tepelně upraveným vepřovým masem a posléze se uchytit v lidském těle. Usídlí se a mohou vyvolávat závažné onemocnění – cysticerkózu.

Pokud by žena nebyla včas operována, neurocysticerkóza – nejzávažnější typ tohoto onemocnění – by se mohla naplno rozvinout. Ročně na ni zemře nejméně padesát tisíc lidí. U pacientů vyvolává epileptické záchvaty, psychiatrické poruchy, zánět mozkových blan, slepotu či demenci.

Reklama

Výběr článků

Načítám