Hlavní obsah

Běženci mohou v srpnu skládat srovnávací zkoušky na VŠ ukrajinsky

Praha

Váleční uprchlíci z Ukrajiny budou moci v létě skládat národní srovnávací zkoušky pro přijetí na vysoké školy i v ukrajinštině. Společnost Scio, která je pořádá, s tím počítá v dodatečném termínu zkoušek 20. srpna. Zájemci z řad běženců se na něj budou moci přihlásit zdarma. Termín zkoušek poslouží i jako součást druhých kol přijímacího řízení řady fakult v Česku a na Slovensku.

Foto: ČVUT

Jen pro uchazeče z Ukrajiny nabízí srpnový termín např. Fakulta architektury ČVUT v Praze.

Článek

Národní srovnávací zkoušky (NSZ) nahrazují na řadě vysokých škol zkoušky přijímací. Mezi loňským prosincem a letošním květnem je zájemci mohli skládat v šesti řádných termínech.

Dodatečný termín v srpnu má být podle mluvčího společnosti Scio Bohuslava Bohuňka speciálně pro ukrajinské zájemce o studium na českých a slovenských fakultách. Nabízet jim bude test obecných studijních předpokladů v ukrajinštině.

Vysoké školy zatím vyčerpaly z podpory studentům z Ukrajiny polovinu

Věda a školy

„Chceme tím vyjít vstříc ukrajinským uprchlíkům i fakultám při realizaci přijímacího řízení,“ uvedla Eliška Hloupá Sovová, která vede přípravu srovnávacích zkoušek. „Těmto uchazečům navíc nabízíme zkoušky zcela bez poplatků,“ dodala.

Prezenčně nebo online

Zájemci se mohou na srpnový termín hlásit na těchto stránkách. Vybrat si mohou stejně jako v řádných termínech zkoušek mezi prezenční formou a její online variantou. Test obecných studijních předpokladů budou moct skládat vedle ukrajinštiny i v české, slovenské a anglické verzi.

Konat se bude také zkouška z přírodních věd.

MŠMT: Vysoké školy mají studentům z Ruska a Běloruska nabídnout individuální plán

Věda a školy

Jen pro uchazeče z Ukrajiny nabízí srpnový termín např. Fakulta architektury Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze. „Počet přijímaných ukrajinských uprchlíků předem neurčujeme, bude záležet především na výsledcích samotných uchazečů,“ sdělil proděkan fakulty Jiří Šrubař.

Úspěšní uchazeči podle něj budou moct nastoupit do bakalářského a navazujícího magisterského programu architektura a urbanismus.

„Podmínky jsme mírně upravili, především z důvodu časové úspory. Neslevujeme z našich požadavků, ale snažíme se o zjednodušení a urychlení procesu přijímacího řízení,“ poznamenal.

Mendelova univerzita přišla o akreditaci na doktorské studium ekonomických oborů

Domácí

Srpnového termínu využijí podle Bohuňka některé fakulty i jako součásti druhého kola přijímacího řízení. Kupříkladu na Fakultě humanitních studií Univerzity Tomáše Bati (UTB) ve Zlíně musí zájemci o studium zdravotnických programů porodní asistence a všeobecné ošetřovatelství absolvovat srovnávací test z biologie.

„Pokud obdržíme akreditaci na nový bakalářský program zdravotně sociální péče, využijeme i test obecných studijních předpokladů,“ řekla vedoucí studijního oddělení fakulty Pavla Lečbychová.

Scio chce uchazečům o VŠ nabízet srovnávací zkoušky do budoucna prezenčně i online

Věda a školy

Scio nabízí uprchlíkům z Ruskem napadené Ukrajiny také bezplatnou pomoc s výukou češtiny a přes web propojuje české školy a školky s ukrajinskými dětmi a studenty.

Školy budou smět vytvářet speciální třídy pro uprchlíky, schválila Sněmovna

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám