Hlavní obsah

Babiš navrhne úřednickou maturitu, známky podle výsledků za celé studium

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Letošní maturanti by podle premiéra Andreje Babiše (ANO) mohli dostat takzvanou úřednickou maturitu. Z maturitních předmětů by obdrželi známku na základě výsledků za celou dobu studia. Babiš uvedl, že to navrhne, i když se na tom s ministrem školství Robertem Plagou (za ANO) neshodl.

Foto: ČTK

Andrej Babiš

Článek

„Z maturitních předmětů by se výsledná známka udělila na základě průměru za všechny roky studia. Pokud by studenti s udělením úřední maturitní zkoušky nesouhlasili nebo by nesouhlasili s výslednou známkou, mohli by si udělat klasickou maturitu v takové podobě, v jaké ji pro letošní školní rok připravilo MŠMT,“ řekl Babiš pro MF Dnes.

Nouzové maturity: část komise online

Domácí

Týkat by se to podle něj mohlo studentů ze všech typů středních škol. A to i v rámci vzdělávání dospělých, kteří si dodělávají středoškolské vzdělání.

Tuto podobu maturit chce premiér navrhnout, i když přiznal, že se na tom zatím neshodl s ministrem školství Plagou. „Ale chci ho přesvědčit, protože vnímám situaci studentů,” poznamenal.

Před MŠMT nakonec kvůli maturitám zaplály stovky svíček

Věda a školy

Babiš nápad obhajuje s tím, že 15 až 20 procent studentů nebylo plnohodnotně zapojeno do distanční výuky. Zájem o tzv. úřední maturitu bude podle něj velký.

Samo MŠMT letos na vyplnění státních maturitních testů z češtiny a cizího jazyka přidalo navíc 10 minut a na test z matematiky 15 minut. Kromě toho byly pro letošek zcela zrušeny slohy.

Resort nyní podle svého vyjádření jedná se zástupci škol o dalších možných úpravách maturit, jejich termínů a obsahu, přičemž rozhodnout chce do konce příštího týdne.

Reklama

Výběr článků

Načítám